Zanimivosti

Toyota vpoklicala 2,27 milijona avtomobilov zaradi napake na zračnih blazinah

STA/N.J.
11. 6. 2014, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je zaradi napake na zračnih blazinah, zaradi katerih bi lahko prišlo do požara, po svetu vpoklical 2,27 milijona avtomobilov. Doslej zaradi te napake vozniki še ne niso utrpeli poškodb, so zagotovili v Toyoti, ki je morala zaradi težav v zadnjih dveh mesecih vpoklicati že približno devet milijonov vozil.

Na Japonskem je največji japonski avtomobilski proizvajalec odpoklical 650.000 vozil, preostala vozila pa so bila odpoklicana v tujini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S podobnimi težavami se je Toyota srečevala že pred 14 meseci, tudi tokrat pa so sporočili, da bi zaradi zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela zračne blazine v primeru njenega proženja lahko prišlo do poškodbe inflatorja, kar bi utegnilo poškodovati potnike na prvih sedežih.

Zaradi napake vozniki niso utrpeli večjih poškodb ali škode, Toyoto pa je na napako opozoril japonski voznik, ki mu je v avtomobilu zaradi omenjene napake zagorel sovoznikov sedež.

Aprila je Toyota zaradi niza težav vpoklicala več kot šest milijonov vozil, marca pa je pristala na plačilo 1,2 milijarde dolarjev kazni zaradi prikrivanja napake na pedalih za plin, zaradi katere je leta 2009 in 2010 odpoklicala 12 milijonov vozil.