Zanimivosti

Škandal v muzeju: Obiskovalcem pokazala mednožje

T. P.
14. 6. 2014, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Če ste kdaj zrli v sliko Izvor sveta slikarja Gustava Courbeta, verjetno veste, da gre za zelo provokativno delo. Prav to sliko francoskega realističnega slikarja je na svoj način obudila luksemburška umetnica Deborah de Robertis in s tem povzročila val zgražanja.

Profimedia, You Tube

Kot že naslov slike pove, gre za portret ženskih genitalij, skozi katera prihajajo na svet človeška bitja in začenjajo tuzemsko življenje. Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi nekdo – denimo neki umetnik – skušal oživiti mrtvo naravo iz leta 1866 pred občinstvom v pariškem muzeju, kjer si ljudje želijo od blizu ogledati Courbetovo znamenito delo. To je storila luksemburška umetnica Deborah de Robertis, ki slike pretvarja v živo predstavo. Omenjeno sliko je ponazorila tako, da je razkrečila noge pred presenečenimi obiskovalci in jim pokazal svojo vagino. Predstava se je zgodila 29. maja v muzeju Orsay. Deborah je tiho vstopila v zlati obleki, sedla pod znamenito sliko ter se razkrečila pred številnimi obiskovalci galerije, ki so glasno ploskali.

Profimedia, You Tube
Umetnico je na koncu odpeljala policija, muzej pa je proti njej vložil pritožbo, ker si je na tako svetem mestu dovolila seksualno razkazovanje. »To je tipičen primer nespoštovanja pravil muzeja ne glede na to, ali gre za predstavo ali ne,« pravi predstavnik muzeja.

Nisem razkrila vagine

De Robertisova razmišlja drugače. »Če zanemarimo kontekst, si mojo predstavo lahko razlagate kot ekshibicionizem, vendar to, kar sem naredila, ni bil impulziven akt,« pojasnjuje. »Slikar prikazuje razširjene noge, medtem ko je vagina še vedno zaprta. Odprtine ne odkriva na prvi pogled. Tudi jaz ne razkrivam vagine, vendar pa pokažem tisto, česar v slikarstvu ne vidimo, tisto, kar je okrog vagine, te lepe črne luknje.«

Profimedia, You Tube
Sicer pa Sarah trdi, da je svojo predstavo Ogledalo sveta že večkrat izvajala v pariškem muzeju, in sicer brez kakršnekoli histerije. Prav tako se ni zgodilo prvič, da je neki nadobudni študent umetnostne zgodovine v najbolj iskreni obliki imitiranja polaskal umetniškemu delu. Denimo, lani se je 26-letni umetnik, znan kot Artur G., v ta namen slekel pred muzejem.

Znamenita slika Izvor sveta

Z izrezom trupa in podrobnim prikazom ženskega spolovila takoj po spolnem odnosu je slika z naslovom Izvor sveta (1866) velika provokacija 19. stoletja. Še danes vzbuja burne odzive ter spravlja ob pamet cenzuro facebooka.