Zanimivosti

Kako se obnaša podtalnica

M.J.
9. 6. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na letošnjih Zotkinih talentih se bo 14. junija 2014 na Gospodarskem razstavišču z eksperimentom modela podtalnice osnovnošolcem in srednješolcem predstavila tudi Fakulteta za Gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Zotkini talenti, slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanj v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), poteka pod častnim pokroviteljstvom evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika. Na svečani prireditvi bodo prisotni vsi prejemniki zlatih priznanj, njihovi starši, mentorji, predstavniki ministrstev, medijev, izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter drugi gostje.

Med 13. in 16. uro se bo v aleji fakultet  predstavljala tudi UL FGG, kjer bodo študentje predstavljali zanimiv model podtalnice. Voda je glavni sestavni del živih organizmov, ki jo potrebujejo za preživetje. Model za simulacijo podzemnega toka je praktični pripomoček, s katerim opazujemo osnovne lastnosti gibanja podzemne vode, gibanja onesnaženja, delovanja drenaže, povezave med vodotoki in  podtalnico, razlike med vodonosniki s prosto gladino in arteškimi vodonosniki, delovanja vodnjakov, uporabe piezometrov, monitoringa podtalnice, obnašanja kraških tal in še mnogo drugega.