Zanimivosti

Metod Trobec na svobodi ...

robert.marin@svet24.si
29. 5. 2014, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Jutri mineva osem let od smrti najbolj znanega slovenskega serijskega morilca. Metod Trobec si je 30. maja 2006 v zaporu na Dobu okoli vratu zategnil zanko, obolel za rakom na prostati, dva meseca po tem, ko mu je umrla mati, na katero je bil še posebej navezan. Do svoje smrti je bil Trobec v zaporu 27 let, kar je slovenski rekord. Letos bi postal svoboden človek.

Antropologinja Karmen Šterk v knjigi Serijski morilec: normalen psihopat patološke matere (Koda, 2007) navaja, da je prav odnos z materjo po sodobnih psihoanalitskih teorijah eden od ključnih dejavnikov geneze serijskega morilca, poleg že pregovornih zlorab v otroštvu. In Metod, dvojček sestre Cirile, je bil že ob rojstvu, 6. junija 1948, v Planini pri Horjulu, dvakrat zaznamovan.

Do svoje smrti je bil Trobec v zaporu 27 let, kar je slovenski rekord.

Kot je znano, je v najbolj znani slovenski krušni peči do konca sedemdesetih let končalo najmanj pet žensk, starih od 18 do 52 let, ki jih je Trobec med spolnim odnosom zadavil, polil z bencinom in zažgal. V nabito polni sodni dvorani kranjskega temeljnega sodišča so ga 25. novembra 1980 zaradi umorov obsodili na smrt. Višji sodniki so Trobcu pozneje zmanjšali kazen na 20 let, med prestajanjem pa je dvakrat poskušal ubiti sojetnika, za kar je bil obsojen na dodatnih 15 let. Do svoje smrti je bil Trobec v zaporu 27 let, kar je slovenski rekord. Pokopan je v anonimnem grobu na pokopališču v Šentrupertu.

Vsi pa tezi o samomoru ne verjamejo. Eden takšnih je njegov nekdanji sojetnik.

Kaj nam je povedal in kako točno je bil Trobec zaznamovan, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!