Zanimivosti

Izmislila si je svojo avtobiografijo

J.P.
17. 5. 2014, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pisateljica, ki je od svojega založnika zaradi tožbe v zvezi z avtorskimi pravicami dobila 16 milijonov evrov, se bo morala tej vsoti odpovedati.

Leta 1997 izdana knjiga Preživela z volkovi, avtobiografija pisateljice Mishe Defonsece, govori o judovski deklici iz Bruslja, ki po tistem, ko ji nacisti odpeljejo starše, pobegne. Ko je na begu, jo medse sprejme trop volkov. Tako se štiri leta prebija čez Evropo.

Danes šestinsedemdesetletna pisateljica je leta 1998 v tožbi zaradi avtorskih pravic od svoje založnice Jane Daniel, ki ima v lasti založbo Mt. Ivy Press, dobila 16 milijonov evrov. Ta se je leta 2005 sicer pritožila, a je sodišče v ameriški zvezni državi Massachusetts vztrajalo pri prvotni razsodbi.

Njeno pravo ime je Monica Ernestine Josephine De Wael.

Danielova se je takrat odločila, da razišče verodostojnost Mishine zgodbe, ki je postala svetovna uspešnica, prevedena v osemnajst jezikov. Sčasoma se je dokopala do dokumenta, ki je vseboval Mishin dekliški priimek – v knjigi je ta bil Levy – ter kraj in datum rojstva. Danielova je odkrila, da je njeno pravo ime Monica Ernestine Josephine De Wael in da sploh ni Judinja. V času, ko naj bi se naokrog potikala s tropom volkov, je Misha v resnici obiskovala šolo v Bruslju.

Defonseca, ki danes živi v Massachusettsu v ZDA, je priznala, da zgodba ni njena, da ni prava resničnost temveč njena resničnost, njen način preživetja. V izjavi je prosila za odpuščanje vseh tistih, ki so se zaradi njene zgodbe čutili prevarane. Priznala je, da so njeni starši zaradi udejstvovanja v uporniškem gibanju bili aretirani, ko je bila stara štiri leta, in da so jo rejniki imeli za hči izdajalcev. Zato se je, kot pravi, počutila judovsko.

Jane Daniel je slišala Misho pripovedovati svojo zgodbo v sinagogi v Massachusettsu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 2005 je med njima prišlo do spora zaradi profita, ki je vodil v tožbo. Leta 2012 je vrhovno sodišče Misho obsodilo prevare. 29. aprila letos se je na tožbo pritožila, a sodišče svoje razsodbe ni spremenilo: vrniti bo morala vseh 16 milijonov evrov. 

Preživela z volkovi, svetovna uspešnica

Judovsko deklico skupina volkov sprejme medse, potem ko njene starše odpeljejo nacisti. Tako v iskanju svojih staršev v štirih letih (spremljamo jo od starosti sedmih pa do enajstih let) prebrodi zajeten del Evrope, skrivajoč se pred nacisti. Pisateljica je priznala, da je celotna avtobiografija izmišljena in da sploh ni judovskega rodu.