Zanimivosti

Sporno ali ne? Maternice v najem

J.P.
24. 4. 2014, 08.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nadomestno materinstvo, kjer ga je sploh dovoljeno plačati, po navadi stane pravo premoženje. Iz tega razloga kot oblika profitne dejavnosti cveti v Indiji, kamor se zatekajo pari iz vsega sveta.

Tamkajšnje namenske klinike nudijo cenovno ugodno alternativo parom, ki ne morejo imeti otrok. Nadomestne matere, povečini revne ženske, so za svoje usluge poplačane finančno.

Plačane

Ena takšnih klinik v mestu Anand v indijski zvezni državi Gujarat za svoje storitve računa dobrih 21.000 evrov, od katerih jih nadomestna mati dobi približno 5.600. Upoštevaje, da je več kot ena tretjina indijskega prebivalstva izredno revna, si ni težko predstavljati, zakaj se tamkajšnje ženske v takem številu odločajo za nadomestno materinstvo.

Imenovana klinika obratuje deset let, v tem času pa se jim je rodilo več kot sedemsto otrok – ves denar, ki so ga ti prinesli, pa je znatno pripomogel k ekonomskemu stanju samega mesta in bližnjega okoliša.

Pot iz revščine

30-letna Neeta Makwara iz vasi Nadidad je svoje materinske usluge nudila že dvakrat: prvič leta 2008, ko je tujemu paru rodila sina, in nato še leta 2011, ko je povila dvojčka. Leta 2008 je ves njen zaslužek zapravil mož, zato je v drugo raje zgradila trinadstropno hišo, katere prvo nadstropje oddaja za dodaten zaslužek.

Denar je znatno pripomogel tudi k ekonomskemu stanju samega mesta in bližnjega okoliša.

40-letna SarlaPatelia iz vasi Manjipura, sicer mati dveh otrok, je s pomočjo programa nadomestnih mater zaslužila dovolj, da je lahko možu plačala operacijo tumorja in zgradila hišo. Trenutno vira dohodkov nima, saj še vedno živijo od denarja, ki ga je zaslužila z nadomestnim materinstvom.

Izkoriščane?

Dr. Jatin Shah, ki vodi kliniko za neplodnost v Mumbaju, pravi, da nadomestnih mater ni težko najti in da je za njih dobro poskrbljeno. Doda še, da je med starši in nadomestno materjo pogostokrat sklenjena pogodba, da jim te otroka predajo še isto minuto, ko se ta rodi.