Zanimivosti

Nacisti ustvarili deželo dvojčkov?!

J.P.
14. 4. 2014, 21.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Brazilsko mesto Candido Godoi je resnično edinstveno, in to samo zato, ker isto ne velja za njegove prebivalce.

Občina v zvezni državi Rio Grande do Sul je zaradi visokega števila dvojčkov dobila ime Dežela dvojčkov – vsaka deseta nosečnost se namreč konča z rojstvom dvojčkov, kar pomeni, da je tamkajšnje povprečje za 1.000 odstotkov višje od svetovnega. In da bi stvari postale še bolj bizarne, številni za fenomen krivijo naciste. 

Na delu naj bi bil zloglasni Josef Mengele, znan tudi kot Angelsmrti. Nekateri zgodovinarji so prepričani, da je iz Auschwitza, kjer je kot zdravnik izvajal srhljive poskuse, ob propadu Tretjega rajha pobegnil v Brazilijo, kjer naj bi nadaljeval z medicinskimi eksperimenti, ki so ga proslavili med vojno.

V Auschwitzu je bil od maja leta 1943 pa do januarja 1945.

Že v imenovanem koncentracijskem taborišču naj bi raziskoval genetsko posebnost, potrebno za rojstvo dvojčkov, da bi podvojil arijsko rodnost. To naj bi mu uspelo šele po tistem, ko je v Candido Godoi prispel kot potujoči zdravnik, pravijo zgodovinarji. Sodeč po pričevanjih prebivalcev mesta naj bi le-tega v šestdesetih letih prejšnjega stoletja večkrat obiskal – sprva naj bi se izdajal za veterinarja, pozneje pa naj bi svoje zdravstvene usluge nudil tudi ženskam, katerim naj bi dal posebno mešanico zdravil oziroma hormonov.

Argentinski zgodovinar Jorge Camarasa, ki je raziskoval zgodbo o nemškem zdravniku, pravi, da je več prebivalcev le-tega na podlagi fotografij prepoznalo kot Angela smrti. Vseeno pa brazilski znanstveniki fenomen pripisujejo dejstvu, da se je na območju naselila majhna skupina nemških imigrantov, ki so se desetletja križali med sabo.