Slovenija

UKC Ljubljana za letos predvideva 14 milijonov evrov izgube

STA/J.P.
14. 4. 2014, 21.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na današnji sprejel uravnoteženi finančni načrt zavoda in program dela za leto 2014. Kot je po koncu seje ocenil v. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec, bodo do konca leta realizirani skupni prihodki v višini 424,9 milijonov evrov, zaenkrat pa predvidevajo 14 milijonov evrov izgube.

Radio Aktual

Kot je pojasnil Vrhunec, bo že iz naslova poplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij naneslo sedem milijonov evrov dodatnih stroškov. UKC Ljubljana je sicer že v letu 2013, pretežno zaradi zunanjih vplivov, končal z izgubo 22 milijonov evrov.

Prihodkov je sicer letos za 0,15 odstotka več, kot jih je bilo realizirano v letu 2013. Za doseg izravnanega rezultata so izkazani odhodki za 4,8 odstotka oziroma 21,4 milijona evrov nižji, kot so bili realizirani lani.

V kolikor finančnega načrta svet danes ne bi potrdili, bi kliničnemu centru onemogočili začetek pogajanj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in realizacijo nujno potrebnega kadrovskega načrta za letošnje leto. Kot je pojasnila predsednica sveta UKC Ljubljana Saša Markovič, so bila metodološka navodila za pripravo plana za leto 2014 poslana pozno in se vsako leto spreminjajo, kar nadzornikom zelo otežuje primerjave s preteklimi leti.

Člani sveta zavoda ob tem pozivajo vlado, naj spremeni zakonodajo tako, da bo omogočala prikaz realnega stanja in ne bo silila članov svetov in vodstev zdravstvenih ustanov v nerealno ocenjevanje podatkov, da se bo zadostilo členu zakonov in da tako omogoči zdravstvenim ustanovam normalno poslovanje. Hkrati želijo, da vlada navede standarde, s pomočjo katerih bodo lahko nadzorovali finance in drugo delo v zavodu.

Vrhunec zdaj računa na potrditev finančnega načrta s strani ministrstva za zdravje, kar bi sprostilo njihove pristojnosti glede kadrovske politike. "To pomeni, da bomo lahko izvrševali tiste zaposlitve, ki so že bile s strani ministrstva odobrene v letošnjem letu," je povedal in dodal, da med te spada tudi šest zaposlenih na travmatologiji.

Vrhunec je še enkrat ponovil, da po kriminalističnih preiskavah ne razmišlja o odstopu.

Svet UKC Ljubljana je med drugim danes sprejel tudi slep, da zavod predloga računskemu sodišču, da v UKC Ljubljana opravi revizijo poslovanja za leto 2013 ter revizijo smotrnosti sklenitve pogodb za dobavo materiala, izvajanja storitev in podjemnih pogodb. Vlado ob tem pozivajo, da zagotovi zakonske podlage za redno letno revidiranje poslovanja bolnišnic in obeh univerzitetnih kliničnih centrov s strani računskega sodišča.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, se za letos predvideva tudi zmanjšanje javnih uslužbencev za obdobje januar 2014-januar 2015, in sicer za en odstotek. Za leto 2014 načrtujejo, da bodo sprejeli v bolnišnično oskrbo 111.334 bolnikov, v specialistično-ambulantno obravnavo pa 753.724 bolnikov.

O problemu operacijskih miz bo svet zavoda razpravljal na novi seji v četrtek. Vrhunec je še enkrat ponovil, da po kriminalističnih preiskavah ne razmišlja o odstopu.