Zanimivosti

Nasa skoraj popolnoma prekinila sodelovanje z Rusi

STA/M.J.
3. 4. 2014, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je zaradi ukrajinske krize prekinila stike z Rusijo, z Rusi pa bo sodelovala le še na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS), so danes sporočili iz ameriške agencije. Po navedbah Nase razlog za prekinitev sodelovanja leži v ruski kršitvi ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti.

"Zaradi ruske kršitve suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine Nasa prekinja večino tekočih poslov z Rusko federacijo. A Nasa in (ruska vesoljska agencija) Roskosmos bosta kljub temu sodelovali pri ohranjanju varnega delovanja ISS," so pri Nasi zapisali v sporočilu.

Nasini uslužbenci tako odslej ne bodo več potovali v Rusijo, prekinili pa bodo tudi obiske Rusov v Nasinih obratih. Zamrznili so celo izmenjavo elektronske pošte ter video in telefonske konference, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A ti ukrepi Nase ne veljajo za "operacijske aktivnosti v zvezi z ISS" ali multilateralna srečanja izven Rusije, na katerih bi sodelovali Rusi, se je glasilo interno sporočilo Nase, ki je prišlo v javnost.

Ruska vesoljska plovila sojuz so sicer edini način transporta astronavtov na ISS. ZDA Rusiji na sedež plačajo v povprečju 70,7 milijona dolarjev.

Ruski odziv na Nasino odločitev je bil mešan. Namestnik ruskega premiera Dmitrij Rogozin je danes na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je sodelovanje med Naso in Roskosmosom omejeno na ISS. Po drugi strani pa je sodelavec Roskokosmosa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ukrep Nase označil za resen korak. Dodal je, da sicer niso odvisni od Nase, obenem pa je opozoril, da bo imelo resne posledice za celoten svet, saj da je "znanost pomembna za vse".

Ruska pripojitev ukrajinskega polotoka Krim je povzročila najhujšo krizo med Vzhodom in Zahodom po hladni vojni. Zveza Nato se ob tem še boji, da bi ruske sile na ukrajinski meji, ki po ocenah štejejo 40.000 vojakov, zasedle vzhodne in južne dele Ukrajine.