Zanimivosti

Fotografije, zaradi katerih jo obsojajo

N.J.
24. 3. 2014, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kruta realnost je pač taka, da mnogi ne živijo v pravljičnih razmerah. Tega se zaveda tudi fotografinja Irina Popova, ki je ovekovečila kruto življenje 2-letne deklice, pri tem pa naletela na kupe kritik.

Irina Popova

Irina je želela ujeti posebne trenutke življenja. Na ulici je zagledala popolnoma omamljeno mamico, ki je pred seboj porivala voziček z dojenčkom. Prosila je, če lahko fotografira, in tako se je začelo njeno 'popotovanje' po krutem svetu droge. Mamica jo je povabila v njem dom - grozljivo luknjo, v katerem so se dogajale stvari, pred katerimi bi morali otroka zaščititi.

Izdelala je projekt "Another Family", v katerem preko slik prikaže življenje 2-letne Anfise, ki odrašča ob starših odvisnikih od trdih drog. Družina živi v grozljivih in nehigieničnih razmerah. Jedo s tal, iz konzerv, kot bi bili živali. Dekličina starša, Lilya in Pasha, sta skoraj ves čas pod vplivom drog, pogosto sta pred njo gola in spolno občujeta vpričo nje. Deklica se med drugim nevarno nagne čez okno, a nihče od njiju ne posreduje. Med drugim se igra s cigaretami ... Vse to in še več je Popova ujela s svojim fotoaparatom. Ob razstavi je sicer prejela nagraade, v javnosti pa sprožila kritike, češ kako je lahko vse skupaj fotografira in ni posredovala. Fotografinjo so označili za oportunistko, ki je dekličine slabe življenjske razmere izrabila za svoj podvig. A Popova trdi, da temu ni tako. "Ni se mi zdelo prav, da bi izdala zaupanje staršev, ki sicer ljubijo svojo hči, čeprav imajo težave z drogo," je komentirala. Deklica je tako ostala pri starših. Mati je zapustila njo in dekličinega očeta sedaj menda nihče ne ve, kje se nahaja. Pasha skrbi za deklic in se izogiba ljudem zaradi vseh obsojanj, mala Anfisa pa kot vsi otroci hodi v vrtec. "Realnost je veliko bolj zapletena, kot se zdi," pravi Popova in dodaja, da ima deklica sicer velko bolj resen pogled od svojih vrstnikov. "A ne smemo soditi na prvi pogled, ta starša ljubita svojega otroka."