Zanimivosti

Denarnica vrnjena eno stoletje po smrti njenega lastnika

J.P.
24. 3. 2014, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Družina nemškega vojaka, ki se je boril v prvi svetovni vojni, je po zaslugi dveh mož iz Velike Britanije in Avstralije v last dobila njegovo preluknjano denarnico.

Petinosemdesetletni Ivor White iz Velike Britanije in njegov prijatelj Dennis Picton iz Avstralije sta šest mesecev neumorno iskala sorodnike vojaka, ubitega leta 1914.

Odločila sta se namreč, da bosta naredila, kar se spodobi, in vrnila denarnico, ki je bila v Whiteovi lasti, družini ubitega nemškega vojaka. Tako sta odkrila njegovega vnuka. Denarnico, ki jo je preluknjal naboj iz puške, je na bojnem polju odkril očim Ivorja Whitea, Vic Garside. Ta jo je s seboj prinesel domov v Tyneside, kjer je ostala pri njegovi družini.

Pripadala je nemškemu vojaku Hermanu Karlu Ernstu Musoldu, v njej pa je poleg nemškega železnega križa še fotografija kajzerja. Ivor je Dennisa spoznal preko svojih sosedov – Dennisova žena je namreč njihova sorodnica, zato sta pogosto v Veliki Britaniji. Ko je Ivor Dennisu pokazal denarnico, je ta nemudoma pokazal veliko zanimanje zanjo, pozneje pa se je odločil, da bo izsledil sorodnike njenega lastnika. »Prečesal sem internet in našel naslove arhivov v Nemčiji,« je povedal Dennis. »Osebje enega teh arhivov je nato izsledilo njegovega vnuka, Wolfganga Musolda.«

Pripadala je nemškemu vojaku Hermanu Karlu Ernstu Musoldu, ki je padel leta 1914.

Ta živi v majhnem mestu Rathenow v Nemčiji, kjer naj bi bila na skrivaj pokopana Adolf Hitler in Eva Braun. »Zelo sem vesel za Ivorja, saj si je zares želel vrniti denarnico – prepričan sem, da bodo sorodniki veseli, da so dobili nazaj nekaj družinske zgodovine,« je še povedal Dennis. Ivor pa je dodal: »Veseli me, da bodo stvari končno romale tja, kamor spadajo. Edino pravilno.«