Zanimivosti

Skodelica, ki naj bi prinesla 28 milijonov evrov

J.P.
22. 3. 2014, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ekstremno redka kitajska starinska skodelica, stara več kot petsto let, naj bi na dražbi prinesla rekordnih 28 milijonov evrov.

Slovite 'kokošje skodelice' so bile narejene le v majhnem številu, danes pa so v lasti zasebnikov širom planeta le štiri. Le malo svetovnih muzejev se lahko pohvali, da jih ima v svoji zbirki – ogledati si jo je denimo mogoče v Britanskem muzeju v Londonu.

Poznavalci se nadejajo, da bo dragoceni predmet na dražbi, ki bo prihodnji mesec v Hong Kongu, prinesel rekordni znesek. Pri dražbeni hiši Sotheby pravijo, da so počaščeni, da lahko ponudijo nekaj tako redkega in dragocenega. Ena takšnih skodelic je bila nazadnje na dražbi pred petnajstimi leti, ko je podrla rekord za najdražji kos kitajske umetnosti na svetu. Takrat je prinesla 2,6 milijona evrov.

Poznavalci se nadejajo, da bo dragoceni predmet na dražbi, ki bo prihodnji mesec v Hong Kongu, prinesel rekordni znesek. 

Prve skodelice so nastale začasa cesarja Chengue, ki je vladal od leta 1465 pa do leta 1487, z izdelavo pa so nadaljevali tudi sledeči vladarji dinastij Ming in Qinge vse do leta 1911. Bile so dragocena posest tako cesarjev kot poznavalcev in lovcev na zaklade, še dodajajo pri dražbeni hiši. Trenutna rekorderka za najdražji kos kitajskega porcelana vaza iz dinastije Qing, ki se je leta 2010 prodala za neverjetnih 23 milijonov evrov.