Zanimivosti

Pošast s 36.000 konjskimi močmi

J.P.
20. 2. 2014, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Shockwave je bržda najhitrejši tovornjak na svetu. Pošast na kolesih namreč zmore hitrosti, ki osmešijo celo japonske hitre vlake.

Štiritonski tovornjak, ki zmore nad 650 kilometrov na ur, poganjajo trije reaktivni motorji s skupno 36.000 konjskimi močmi.

Neverjetno vozilo je leta 1984 zasnoval in ustvaril Les Shockley. Leta 2012 ga je odkupil štiriinšestdesetletni Neal Darnell in ga skupaj z enaitridesetletnim sinom Chrisom tudi predelal. Danes velja za rekorderja med polnopravnimi tovornjaki na reaktivni motor. Njegov rekord? Sapo jemajočih 605,11 kilometrov na uro.

»Izkušnja je neverjetna,« pove Neal. »Težko je verjeti, kaj zmore, dokler ga ne vidite v akciji.« Shockwave se ponaša s tremi Pratt & Whitney J34-48 reaktivni motorji, s kakršnimi so opremljeni reaktivci tipa T-2 Buckeye. Tovornjak zmore 719 litrov goriva; za posamično vožnjo jih porabi 681.

Poganjajo ga trije reaktivni motorji.

Dvojica oče-sin namerava vozilo razkazovati na posebni turneji po Združenih državah Amerike in Kanadi, kjer bosta tovornjak sopostavila z letalom. »Vožnja je enkratna,« pove Chris. Temu nihče ne oporeka, kakor tudi ne dejstvu, da vozilo okolju ravno ni najbolj prijazno. Chris, ki se s svojim očetom menjava za volanom zverine, pravi: »Dodaten potisk podvoji njegove konjske moči – njegova moč je torej šestkratna tisti letala, ki ima enake motorje.« Tovornjak zaustavljata s pomočjo dveh vojaških padal.