Zanimivosti

Slovenska superhrana

Andreja Jernejčič
19. 2. 2014, 21.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vse prevečkrat pozabljamo, da tudi tradicionalna slovenska kuhinja uporablja številna superživila, ki največkrat zrastejo kar na naših vrtovih.

Thinkstock

1. Navadni regrat: Ko zgodaj spomladi začne poganjati regrat, ga številni uvrstijo na svoj jedilnik, največkrat kot solato, kot zdravilo pa so ga cenili že stari Grki. Regrat vsebuje več vitamina A kot korenje, je pa tudi odličen diuretik, saj iz telesa odplakne strupene snovi. V starih časih so ga uporabljali v boju proti ledvičnim kamnom, lajša težave sladkornim bolnikom in revmatikom, uspešen pa naj bi bil tudi v boju proti staranju in celulitu. In kmalu bo zrastel na sosednjem travniku, vi pa si ga lahko privoščite popolnoma brezplačno. 


2. Koleraba: Po krivici jo v kulinariki pogosto zanemarjamo, saj vsebuje številne vitamine in minerale, posledično pa številne ugodne učinke na naše zdravje. Vsebuje več vitamina C kot limona, pa tudi kalcij, magnezij, natrij, kalij in vitamin A. Pomaga pri preprečevanju stresa in ugodno vpliva na naše dobro počutje. Nekateri znanstveniki pa trdijo, da koleraba preprečuje razvoj rakavih celic.

3. Čebula: Včasih smo večkrat slišali govoriti starejše ljudi, da v družinah, kjer pri prehrani uporabljajo čebulo, ne bomo našli raka. Kot zdravilo so jo uporabljali že pred štiri tisoč leti, pripisujejo pa ji številne pozitivne učinke na naše telo: med prehladom, migreno ali glavobolom se priporoča vdihavanje na tanko narezane čebule, sok čebule pa blaži tudi ureznine, opekline, pike in rane ter bolečine v ušesu.


4. Repa: Kot prehrana je vrhunec doživela v času, preden je Kolumb prinesel beli gomolj – krompir, ki je s krožnikov revnih Evropejcev tako izrinil repo. A njeni zdravilni učinki ostajajo. Uporabni so vsi deli rastline. Zeleni deli, ki kukajo nad zemljo, naj bi vsebovali dvakrat več kalcija kot kravje mleko, sok iz repe pa dvakrat več vitamina C kot pomarančni sok. Je tudi odlično skrivališče antioksidantov, ki zavirajo tako staranje kot nastanek nekaterih kroničnih bolezni.