Zimski športi

Mazejevo in Koširja po dobljenih odličjih čakata še slaloma

STA / J. P.
19. 2. 2014, 20.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zlata alpska smučarka Tina Maze in bronasti deskar Žan Košir sta v olimpijskem parku v Sočiju dobila medalji za svoja dosežka na veleslalomskih olimpijskih tekmah, oba pa čakata še slalomska nastopa. Mazejeva bo v slalomu tekmovala v petek, Košir pa v paralelnem slalomu v soboto, predzadnji dan OI.

Mazejeva je prejela svoje drugo zlato odličje za odlično predstavo na torkovi preizkušnji: "Te OI so zelo uspešne zame in za druge slovenske športnike. Toliko, kot sem dosegla, nisem pričakovala, čeprav sem dvakrat za malo zgrešila odličje. Bilo bi lahko še kaj več, vendar je včasih potrebna tudi sreča. Res je veliko, kar sem naredila in kar smo storili na teh OI. Danes zjutraj sem že imela slalomski trening in tudi dovolj časa, da sem se umirila. Res pa je, da je bila podelitev moj prve zlate medalje takoj po tekmi bolj pristna. Mama in oče sta bila danes v prvi vrsti, ko sem stopila na najvišjo stopničko. Nikoli jih ne vidim tako od blizu na podelitvah ali tekmah. Najpomembnejši ljudje v mojem življenju so bili tu, Andrea Massi, Damjan Terpin in drugi, ki mi stojijo ob strani in so zaslužni za moje uspehe."

Mazejeva si želi dobro nastopiti tudi na peti tekmi na teh OI, zato je bila današnja vadba zelo pomembna. "Na današnjem slalomskem treningu so za mano prišla čustva. Bila sem potrta in je bilo kar kruto na treningu. To so prave besede. Včeraj je bila težka in dolga tekma, danes pa neizprosni slalomski količki levo, desno. Fuf, šokantno. Dobro, da smo to opravili danes, da bo jutri lažje. Na slalomu bom skušala smučati tako, kot je potrebno na tem terenu," se je naslednji nastop ozrla Mazejeva.

Arsen Perić
Košir je bil bronast na paralelnem veleslalomu deskarjev. "To je poseben občutek, nisem vedel, da se bo to zgodilo, čeprav sem vedel, da sem tega sposoben. Zdaj, ko imam končno medaljo, se šele zavedam, da sem jo osvojil. Med tekmo nisem razmišljal o njej. Končne občutke bom pustil za čas po OI, saj se bom posvetil še naslednji tekmi, kolajno pa bom dal na mesto, kjer je ne bom videl," je povedal Košir.

"Ko sem se vozil na podelitev sem malo razmišljal. O tem, kako sem zmagal v svetovnem pokalu v Bad Gasteinu, ko so me objeli in dvignili navijači in je zaigrala slovenska himna. Mogoče so bili ti občutki še boljši, kot tukaj Sočiju, ki pa so tudi enkratni. Želel bi doživeti še na OI, da bi slišal slovensko himno. Na paralelnem slalomu želim še višje, kot na prvi tekmi. Najprej želim najti stik s slalomsko desko in specifično in zahtevno podlago. Sledil bom svojim načrtom in stopnjeval svoje občutke do sobote, za zadnjo tekmo," je napovedal Košir.

Tržič je dal že kopico izjemnih slovenskih športnikov, med njimi Bojana Križaja, ki pa nima olimpijske medalje. "Bojan Križaj je najboljši prijatelj mojega strica in poleti smo bili velikokrat skupaj na Lošinju. V mladosti nikoli nisem želel biti šampion, niti se tedaj nisem zavedal, da je Bojan to bil. Vesel in ponosen sem, da se uspehi niso končali in da sem del nove generacije športnikov. Vesel bom, če bo za mano še kdo dosegel še kaj več, kot sem sam."