Zanimivosti

T-2 ne bo sodeloval na mega dražbi frekvenc

STA
18. 2. 2014, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Telekomunikacijski operater T-2 ni oddal ponudbe za paketno dražbo frekvenc mobilne telefonije. Kot so danes sporočili iz družbe, jim izbran tip dražbe in drugi dejavniki ne omogočajo ekonomsko sprejemljive uporabe razpisanih frekvenčnih pasov.

"V družbi T-2 smo že lani izrazili vrsto pomislekov o načinu izvedbe dražbe in izbire ponudnikov. Ti se nanašajo na neprimernost postopka dodelitve frekvenc, ki ne omogoča enakopravnega sodelovanja majhnih operaterjev, ki želijo pridobiti le eno ali dve frekvenčni področji, ter na visoke finančne vložke, ki jih želi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) iztržiti pri operaterjih," so zapisali v podjetju.

Kot pravijo, so izklicne cene med najvišjimi v Evropi in ne ustrezajo trenutni gospodarski situaciji v državi. Poleg tega ocenjujejo tudi, da bo dražba procese vlaganja v razvoj LTE-omrežja otežila in upočasnila.

Neudeležba na dražbi za radijske frekvence, ki se bodo med drugim uporabljale pri gradnji omrežij četrte generacije (4G), po njihovem sicer ne bo vplivala na poslovi model družbe T-2.

Družba ima do septembra 2021 namreč veljavno dovoljenje za uporabo frekvenc v frekvenčnem pasu 2100 MHz, ki niso del dražbe. Družbi tako vlaganje v razvoj LTE-omrežja že zdaj omogoča frekvenčni pas 2100 MHz, so zapisali.

"Pričakujemo, da bo v letu 2017 na voljo tudi frekvenčni pas 700 MHz, kar bo za našo družbo zanimivo in nam bo omogočalo pripravo ustreznih poslovnih modelov," so še dodali.

Javno odpiranje ponudb za sodelovanje na paketni dražbi frekvenc je na sedežu Akos v Ljubljani potekalo v ponedeljek. Interes za sodelovanje so izrazili trije ponudniki, vendar pa njihova imena niso bila razkrita.

Iz današnjega odziva družbe T-2 gre sicer sklepati, da so ponudbe oddali Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil.

Dražba se bo odvila predvidoma v začetku aprila, in sicer za frekvence v pasovih 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz in 2600 MHz.

Frekvence bodo dodelili za 15-letno obdobje, izklicna cena za celoten paket pa je 104,6 milijona evrov.