Zanimivosti

Pica, ki brez zamrzovanja zdrži tri leta

J.P.
17. 2. 2014, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Imenujejo jo sveti gral vnaprej pripravljene hrane: pica, ki je užitna tudi po treh letih. Vnaprej pripravljena hrana je uspešno nadomestila hrano v konzervah.

Raziskovalci ameriškega vojaškega laboratorija v Massachusettsu v ZDA so ravno pred tem, da odkrijejo recept, ki ne bo potreboval hlajenja ali zamrzovanja. Tako bi bilo mogoče zapakirane pice pri sobni temperaturi hraniti kar na policah, pice pa bi še po treh letih bile užitne.

Najbolj zaželena hrana ameriških vojakov.

Pica je menda najbolj zaželena hrana pri vojakih, veliko težavo pa je za raziskovalce predstavljala tekočina v paradižnikovi omaki, siru in drugih nadevih. Ta se sčasoma vpije v testo, od tam pa ni več daleč do plesni in bakterij.

V zadnjih nekaj letih pa je prišlo do preboja v raziskavah – z uporabo humektantov, denimo sladkorja, soli in sirupa, je raziskovalcem uspelo preprečiti, da se voda vpila v testo. A to samo po sebi ne bi bilo dovolj, da bi pice tudi po treh letih ostale sveže, zato so se poigrali še s kislostjo omake, sira in testa, da bi otežili delovanje kisiku in bakterijam.

Nič hlajenja ali zamrzovanja

V embalažo so vključili tudi železne opilke, ki vpijajo zrak, ki je morda ostal v vrečki. Kaj pa okus? Ker je še v razvoju, je vojaki še niso okusili. V imenovanem laboratoriju pa pravijo, da spominja na doma narejeno pico, le da z bolj vlažno in ne tako zelo hrustljavo skorjo. Najbolj opazna razlika je, kot pravijo, da ob zaužitju ni tako vroča, saj je sobne temperature.