Zanimivosti

Asistent pri vrtnarjenju kar na telefonu

Sašo Avramovič
12. 2. 2014, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V zadnjih desetletjih in letih se je tehnologija izjemno razvila. V Sloveniji smo zdaj prišli tudi do te točke, da imajo vrtnarji vse informacije in nasvete zbrane v enem. To omogoča mobilna aplikacija Posadi.si, poleg nje pa tudi spletni portal, ki dopolnjuje mobilno aplikacijo. Navdušeni vrtnarji, vas zanima, kako vse skupaj deluje?

Tilen Blažica

Z aplikacijo med drugim izveste, kdaj je primeren čas za sajenje različnih vrtnin.

Idejo Posadi.si je zasnovala petčlanska ekipa, v kateri je tudi Tilen Blažica, s katerim smo se pogovarjali. »Posadi.si je asistent za vrtnarjenje, ki ga sestavljata mobilna aplikacija in spletni portal. Mobilna aplikacija je narejena po vzoru setvenih koledarjev in prikazuje, kdaj je primeren čas za sajenje različnih vrtnin, poleg tega vsebuje tudi druge koristne funkcije, kot so informacije o vrtninah, vrtnarske nasvete, opomnik, vremensko napoved,« opisuje in dodaja, da spletni portal dopolnjuje mobilno aplikacijo z vrtnarskim forumom, pripomočkom za načrtovanje vrta, spletno trgovino. Vse skupaj pa je namenjeno vsem, ki si želijo doma pridelati zelenjavo – tako izkušenim vrtnarjem kot tudi popolnim začetnikom.

Tilen Blažica

Ciljna skupina so predvsem uporabniki pametnih telefonov, vendar je pripomoček uporaben tudi za tiste, ki takega telefona še nimajo, saj bodo lahko podobne funkcije uporabljali na spletnem portalu. »Aplikacija bo sprva namenjena le uporabnikom telefonov android. Naložijo si jo lahko preko trgovine Google Play. Med letom bo večina funkcij, ki bodo sprva dostopne zgolj na telefonu, dostopnih tudi na našem spletnem portalu www.posadi.si,« pravi Blažica. Glavnina stvari na Posadi.si pa bo zastonj, saj želijo, da se znanje in ideje prosto pretakajo. Trženje bo potekalo preko premium članstva, ki bo ponujalo nekatere dodatne ugodnosti. No, drugi del trženja, ki pride pozneje, pa izhaja iz prilagojene spletne trgovine, ki bo uporabnikom ponujala potrebne pripomočke glede na njihove načrte.

Glavnina funkcionalnosti Posadi.si bo zastonj.

Uradna vezija marca!

Trenutno je na voljo testna različica aplikacije. Najprej bodo uporabniki aplikacijo preizkusili (preizkuševalci sicer še niso določeni, lahko pa tudi tisti, ki prej niso poznali Posadi.si in se prijavijo na testno verzijo, to še vedno dobijo), nato pa podali povratno informacijo o njihovi uporabniški izkušnji (napake v delovanju, napačno prikazovanje, predlogi ...). »Testirali bomo približno tri tedne, uradna verzija pa bo nato izšla marca. Naj poudarimo, da bo razvoj potekal postopoma čez celo leto. Sprva bodo na voljo le nekatere funkcije (nasveti, setveni koledar, vnašanje opomb, povezave do kuharskih receptov), pozneje bomo to dopolnjevali in prilagajali željam uporabnikov – leta 2014 bomo tako aplikacijo skupaj z uporabniki gradili, leta 2015 pa računamo, da bo aplikacija polno zaživela,« dodaja Blažica.

Nameravajo širiti ...

A želje in ideje ekipe se tukaj še ne končajo. Za slovenski trg želijo namreč ponudbo razširiti še na sorodna področja, kot so sadjarstvo, okrasne rastline, zeliščarstvo ... Poleg tega želijo vključiti tudi nasvete z zdravo prehrano, saj vidijo veliko povezavo med zdravjem in pravilno prehrano. Prav tako pa jih mika tujina. »Seveda si želimo prodora tudi na tuje trge. Širitev naj bi potekala postopoma, najprej na okoliške države, saj bo prehod zaradi jezika in geografskih ter klimatskih podobnosti lažji,« zaključuje Blažica.