Zanimivosti

Kanin pa klavrno propada...

Carmen Leban/M.J.
5. 2. 2014, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kanin sodi med redka slovenska smučišča, ki jih je letos narava bogato obdarila s snežno odejo. Žal pa niti štiri metre snega nikomur ne koristi.

Nejc Fon

Kaninska smučišča leto dni po gondolski nesreči žalostno samevajo, saj je podjetje ATC Kanin, ki jih je upravljalo, zaradi velikih finančnih težav šlo v stečaj. Klavrna je tudi podoba Bovca. Ker ni turistov, so hoteli in gostinski lokali večinoma zaprti. Mnogi se z zaprtjem Kanina ne morejo sprijazniti in si v okviru Razvojne zadruge Bovec prizadevajo, da bi poiskali rešitev.

Najbrž ni nihče pomislil, da bo nesreča 25. februarja lani, ko je z nosilne vrvi snelo dve gondoli, vodila v propad Kanina, tega priljubljenega najvišjega in edinega slovenskega visokogorskega smučišča. To ni bila ne prva ne zadnja žičničarska nesreča, zato je še toliko bolj nerazumljivo, da leto dni po njej vzroki zanjo še niso znani. Na dan nesreče in še nekaj dni zatem so pristojni sicer obljubljali, da bodo dostavno gondolo kmalu usposobili, a se to ni zgodilo.
 
V podjetju jim ni uspelo niti do poletja zbrati potrebnih 60.000 evrov, kolikor bi jih potrebovali za reden remont, saj niso imeli denarja niti za izplačilo plač zaposlenim. Nadejali so se dobre poletne sezone. Kaninska žičnica je namreč v zadnjih letih poleti prepeljala veliko več obiskovalcev kot v zimskih mesecih. Z gondolo so se na Kanin radi povzpeli številni planinci in si tako močno približali izhodišča za okoliške ture, pa tudi drugi obiskovalci, med njimi veliko tujcev.
 

Podjetje v stečaj, največja upnica banka. Ker gondolske žičnice niso niti do poletja spravili v pogon, za nameček pa je šlo podjetje ATC, ki je upravljalo kaninska smučišča, v stečaj, je to mnoge postavilo na trdna tla. Pozimi je pač kljub vsemu veliko gostov prisegalo na Kanin in smučanje. Posledice so bile kmalu vidne. Vrata sta zaprla največja bovška hotela, Alp in Kanin.

Prvega je zasegla banka, drugi je naprodaj, zaposleni so na cesti oziroma na zavodu za zaposlovanje. Številni so čez zimo zaprli manjše lokale v središču kraja. Po besedah lastnice edinega še odprtega lokala stanje ni rožnato. »Obiskovalci so povečini domačini, saj turistov skorajda ni. Stroški so visoki, prihodki pa minimalni.«

Komaj čakamo poletno sezono,« je povedal Tomaž Repič, ki ima v Bovcu tri lokale. »V zimski sezoni beležimo vsaj 40 odstotkov manj prometa in glede na to, da imamo osem redno zaposlenih, nas je to pošteno udarilo. V našem lokalu Črna ovca, pri katerem smo uredili dodatno infrastrukturo, ob obstoječih teniških igrišč plezalno steno, otroško igrišče, odbojkarsko igrišče na mivki in balinarsko stezo, je nekaj prometa le ob koncih tedna.

Na malo boljši obisk računamo med prvomajskimi prazniki, potem pa bo zatišje do poletne sezone, ko začnejo v dolino prihajati kajakaši, ljubitelji raftanja, ribiči. V kraju, kjer glavna turistična sezona traja le dva meseca, ni prav enostavno izvajati katerekoli dejavnosti.

 Ena izmed naših natakaric si je poiskala delo čez mejo, na pol ure vožnje oddaljenih Svetih Višarjih. V gostilni pri zamejskemu Slovencu Juretu Prešernu imajo v nasprotju z nami pravo gnečo, saj je smučarska sezona v polnem teku, smučišče pa je postalo priljubljeno tudi med slovenskimi smučarji.«