Zanimivosti

Bi radi na hitro obogateli?

Tina Nika Snoj/M.J.
4. 2. 2014, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Verjetno se le malokdo nikoli ni predajal sanjarijam o zadetku na lotu ali drugem hitrem viru milijonskega zaslužka. »Kaj bi, če bi …« Ta prijetna mrščavica je sploh glavni razlog, da vsaj sem ter tja kupimo loterijsko srečko, saj če bi se ozirali na verjetnost, da zadenemo glavni zadetek, bi svoj denar zagotovo raje vložili kamor koli drugam.

Sem ter tja pa se komu naložba v sanje tudi izplača. Kot se je pred kratkim dvema Slovencema. Eden je zadel sedmico na »domačem« lotu, drugemu pa je v žep padel kar 21-milijonski eurojackpot. Iskat ga je že prišel. Vsaj tako bi ga opisali psihologi in finančni strokovnjaki, ki morebitne instantne milijonarje opozarjajo predvsem na dvoje – denar še ne prinaša sreče, med prsti pa lahko steče hitro kot zrna peska.

Slovenske dobitne kombinacije morda ne prinašajo večstomilijonskih vsot kot v ZDA, a nekaj milijonarjev se je skozi leta nabralo tudi pri nas. Rekordna sedmica je bila vredna 4.872.229,44 evra, izžrebali so jo januarja 2012, vplačana pa je bila v Mariboru. Naslednja največja je bila sedmica, vredna 3.195.599,45 evra. Izžrebali so jo julija 2005, razdelila pa sta si jo dva igralca, ki sta oba listka vplačala v Ljubljani. Na tretjem mestu je sedmica iz lanskega leta, vredna 2.995.046,62 evra, ki sta si jo razdelila dva igralca iz Maribora. Vsi ti srečneži, kot jim radi rečemo, pa tudi mnogi, ki so domov odnesli manjše, a kljub temu velike vsote, bi lahko s tem denarjem udobno živeli do smrti, pa še za potomce bi ostalo. Žal pa iz medijev poznamo tudi zgodbe, ko so ljudje že čez nekaj let ostali brez ficka ali celo z dolgovi za vratom. Veliko denarja naenkrat z malo truda je očitno recept za finančni neuspeh, saj naj bi kar 90 odstotkov velikih loterijskih zmagovalcev svoje bogastvo izgubilo že v petih letih. Če se dobitna kombinacija kdaj zgodi tudi vam in vas bodo pestili sladki pomisleki, kako ohraniti in oplemenititi svoj denar, si vzemite k srcu naslednje nasvete!
 

Vprašanja za novopečenega milijonarja. Psihologi opozarjajo, da vsaka velika sprememba v življenju pomeni pretres. Morda je stres ob zadetku res predvsem prijeten, a marsikoga bo ob njem tudi zaskrbelo. Ne pojavi se namreč le vprašanje, kaj narediti s svojim denarjem, ampak tudi, kaj narediti s svojim življenjem. Razmisliti bo treba, kaj vam je všeč in kaj bi spremenili. Radi opravljate svoje delo? Potem nikar ne pustite službe, raje razmislite, ali bi morda lahko sami imeli podjetje, ki se ukvarja z vašo dejavnostjo. Tudi sicer ne dajajte odpovedi na vrat na nos, saj rutina pomaga ohranjati duševno stabilnost.

Razmislite, ali bi se želeli preseliti v drug kraj (morda celo državo) ali bi raje ostali, kjer ste. Želite svoje novo bogastvo prikriti ali vam je vseeno, če ljudje vedo, da ste novopečeni milijonar? Kako boste reagirali, ko vas bodo za denar prosili prijatelji, znanci, domači, pa tudi neznanci in institucije? Kako se boste počutili, ko bodo vaši otroci kar naenkrat otroci bogatašev, in kako bodo to sprejeli oni? Kako bo novi denar vplival na vzgojo, ki jo želite dati otrokom, na življenjsko pot, ki bi jim jo želeli omogočiti?

Vzemite si čas. Vprašanj, na katera si mora odgovoriti novopečeni milijonar, je veliko. Če ni bogat že od prej, mu novi denar omogoča skoraj popolnoma novo življenje. Pa ga res hoče in kakšno? Prvi nasvet tako psihologov kot finančnih strokovnjakov je zato – vzemite si čas. Dobitni listek podpišite, fotokopirajte, skenirajte, zaklenite v sef in počakajte. Lahko tudi kak mesec. Še dlje čakajte, preden sklenete prve finančne posle in se odločite, kako investirati. Večina vam bo predlagala kar pol leta ali celo leto odloga.