Zanimivosti

Vse več podjetij sprejema bitcoin, nekaj tudi v Sloveniji

STA/M.J.
24. 1. 2014, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Internetna valuta bitcoin se vse bolj uveljavlja tudi zunaj internetnih krogov, po svetu pa jo kot plačilo sprejema vse več podjetij. Nekaj takšnih je tudi v Sloveniji - po podatkih spletne strani Coinmap jih bitne kovance sprejema preko 40, največ v Ljubljani.

Bitcoin kot plačilno sredstvo pri nas najpogosteje uporabljajo spletne trgovine. V Sloveniji je tako z bitnimi kovanci mogoče plačati računalniške storitve, torte, inštrukcije za fitnes, internetno valuto pa sprejemajo tudi že prve restavracije. Večje slovenske spletne trgovine plačevanja z bitnimi kovanci sicer še ne omogočajo.

Po izkušnjah iz tujine je največ zanimanja pričakovati pri spletnih trgovinah, plačevanje z bitnimi kovanci pa se hitro razvija tudi v turizmu, gostinstvu, hotelirstvu in storitvah za izposojo vozil. Razlog je v preprostosti uporabe enotne valute med potovanjem v tujini, je za STA pojasnil Aleksander Kucler iz podjetja Bitcoinpeople, kjer si prizadevajo za uvedbo plačilnega sistema Bitpay.

V tujini, še posebej v ZDA, plačila z bitnimi kovanci sprejema tudi vse več uveljavljenih podjetij, med drugim spletni trgovini z elektroniko Overstock.com in Tigerdirect.

Pred kratkim sta plačevanje z bitcoini omogočila tudi dva lasvegaška hotela, z marcem pa bo plačila v internetni valuti sprejemala tudi ekipa NBA Sacramento Kings.

Internetno valuto bitcoin so v zadnjih mesecih spremljala velika nihanja vrednosti - en bitni kovanec je bil še oktobra lani vreden 200 ameriških dolarjev, nato pa se je vrednost do konca novembra povzpela na vrtoglavih 1200 dolarjev. V zadnjih tednih se je nihanje nekoliko umirilo - cena bitnega kovanca se giblje okoli 800 dolarjev.