Zanimivosti

Svetovno tragedijo izrabila za svojo korist

J. P.
23. 1. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V potopitvi domnevno nepotopljive ladje je umrlo 1503 ljudi. Preživelo jih je le 705. Na krovu je bila tudi dveletna Helen Loraine Allison. Potovala je z očetom Joshuo, materjo Bessie in bratom Trevorjem. Poleg so bili še služkinja Sarah Daniels, varuška Alice Cleaver, kuharica Mildred Brown in voznik George Swane.

Twitter

Joshua in Bessie sta 14. aprila z majorjem Arthurjem Gofreyjem Peuchenom večerjala v jedilnici. S seboj sta vzela tudi Loraine, da bi lahko videla razkošni prostor. Joshua je prostor zapustil takoj, ko je ladja trčila v ledeno goro – hotel je namreč videti, kaj se dogaja. Medtem je varuška Alice vzela malega Trevorja in šla po druge služabnike v drugi razred. Joshua je ženo in hčerko pospremil do šestega čolna, vendar je odšel, preden so čoln dejansko spustili. Prej omenjeni major, ki je bil v istem čolnu, je opisal nadaljnje dogajanje: »Bessie bi lahko bila spuščena na varno, a ji je nekdo povedal, da je njen mož v čolnu na nasprotni strani palube. Pograbila je hčerko in odvihrala na drugo stran, kjer pa ni našla moža. Takrat pa so naš čoln že začeli spuščati.«

Šofer George Swane je Alice, Mildred in malega Trevorja pospremil v 11. čoln. Tudi Sarah je ladjo zapustila v čolnu. Po nekaterih poročilih naj bi varuška Alice v paniki pograbila Trevorja brez vednosti njegove matere, ki pa brez svojega sina ni hotela zapustiti ladje. Kakorkoli že, potopitev je bila usodna za Joshuo, Bessie in Georgea. Alice in Trevorja sta v New Yorku pričakala stric George in njegova žena Lillian, ki sta otroka vzela za svojega. Trevor je 7. avgusta 1929 le osemnajstleten preminil zaradi zastrupitve s hrano.
Kaj pa Loraine? Po nesreči ni bilo o njej ne duha ne sluha, dokler se ni leta 1940 pojavila Helen Loraine Kramer. Trdila je, da je Loraine, ki so jo starši zadnji trenutek dali moškemu po imenu Hyde. Odraščala naj bi na njegovi farmi. Želela je biti sprejeta v premožno družino, vendar pa jo je ta zavrnila kljub številnim posterjem, skodelicam in podobnim stvarem, ki so podpirali njeno različico dogodkov.

Izdajala se je za žrtev.

Zadevi pa je prejšnji mesec končno do dna prišla skupina zanesenjakov (tako imenovanih Titanikologov), ki je zbrala DNK potomcev obeh družin, torej Kramer in Allison. Ugotovili so, da povezave med njima ni. Dobro je vedeti, pravijo Titanikologi, a obenem ne smemo pozabiti, da gre za eno izmed najbolj tragičnih zgodb s Titanika.