Zanimivosti

V Angliji naj bi našli kost kralja Alfreda Velikega

STA / J. P.
17. 1. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Potem ko so v Angliji pred dobrim letom dni našli posmrtne ostanke kralja Riharda III., so sedaj prišli do odkritja kosti še enega kralja. Kost, shranjena v muzeju v angleškem mestu Winchester, najverjetneje pripada kralju Alfredu Velikemu, ki je vladal v 9. stoletju, ali njegovemu sinu Edvardu, so ugotovili znanstveniki.

Kralj Alfred, ki je znan po tem, da je svoje kraljestvo na jugu današnje Velike Britanije ubranil pred Vikingi, je umrl leta 899. Njegove posmrtne ostanke so pokopali v katedrali v mestu Winchester na jugu Anglije, a so jih kasneje izkopali in večkrat preselili.

Arheologi so marca lani opravili izkopavanja na zadnjem znanem prizorišču, kjer naj bi ga pokopali, a so z razočaranjem ugotovili, da izkopane kosti niso dovolj stare, da bi bile lahko Alfredove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Arheologi so marca lani opravili izkopavanja na zadnjem znanem prizorišču, kjer naj bi ga pokopali, a so z razočaranjem ugotovili, da izkopane kosti niso dovolj stare, da bi bile lahko Alfredove.

Izvedeli so za obstoj kosti, ki so jih v 90. letih minulega stoletja našli med izkopavanji v nekdanjem samostanu Hyde Abbey v bližini Winchestra in nato shranili v mestnem muzeju. Test na eni od medeničnih kosti je razkril, da je le malo verjetno, da bi pripadala komurkoli drugemu kot kralju Alfredu ali njegovemu sinu.

Glede na starost ob smrti in to, da je šlo najverjetneje za moškega, je možen kandidat poleg njiju še en Alfredov sin, saj so bili vsi trije pokopani v takratnem samostanu. A glede na zgodovinske podatke naj bi bili le krsti s posmrtnimi ostanki Alfreda in Edvarda ob glavnem oltarju, kjer so našli kosti.

Do novega odkritja so v Veliki Britaniji prišli leto dni potem, ko je postalo jasno, da okostje, ki so ga našli pod avtomobilskih parkiriščem v angleškem kraju Leicester, pripada Rihardu III., angleškemu kralju iz 15. stoletja.