Slovenija

Kriminalisti Kalohu zasegli računalnike in telefone

STA / J. P.
17. 1. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kriminalisti so končali s hišno preiskavo pri sodelavcu portala Politikis Dejanu Kalohu, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Med preiskavo niso pridržali nikogar. Po navedbah Kalohovega odvetnika Borisa Marčiča so policisti zasegli računalnike in telefone. Predmet preiskave je bila objava tajnih podatkov o finančni preiskavi zakoncev Janša.

Arhiv Svet24

Kot so za STA še pojasnili na ljubljanski policijski upravi, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Hišno preiskavo so opravljali ljubljanski kriminalisti na podlagi odredbe pristojnega sodišča iz Ljubljane, in sicer zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Marčič je po preiskavi za STA povedal, da policisti niso zasegli kakšnih posebnih dokumentov, so pa odnesli računalnike in telefone. Potrdil je tudi, da so bili predmet preiskave dokumenti o finančni preiskavi zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna, ki jih je spletni portal Politikis objavil novembra lani. Kriminaliste naj bi zanimale informacije o žvižgaču s tožilstva.

Hišno preiskavo so opravljali ljubljanski kriminalisti na podlagi odredbe pristojnega sodišča iz Ljubljane, in sicer zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Na dogodek so se danes odzvali tudi v SDS in med drugim zapisali, da levičarska oblast "z zlorabo državnih institucij nadaljuje z ustrahovanjem neodvisnih medijev". "Nazadnje smo take metode videli maja 1988, ko je tajna komunistična policija aretirala Janeza Janšo," so dodali.

Z omenjeno odredbo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Lotili naj bi se predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja prvaka SDS Janeza Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Objavljen dokument je sicer razburil tako pristojne organe kot politiko, ki so vsi obsodili zlasti odtekanje zaupnih informacij. Na specializiranem tožilstvu so nato priznali, da preiskava poteka, a da objavljeni dokument ni pristen, Janša pa je odredbo označil za nezakonito.