Slovenija

Sodišče naj bi Časarju poziv za prestajanje kazi poslalo prihodnji teden

STA / J. P.
17. 1. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Okrožno sodišče v Kopru bo Robertu Časarju poziv za prestajanje zaporne kazni poslalo predvidoma prihodnji teden, so pojasnili na sodišču. Glede na to, da Časarju še niso uspeli vročiti sodbe in da ga v drugih postopkih že dalj časa ni bilo na sodišču, mediji ugibajo, da naj bi zapustil državo. Časar je za telefonske klice nedosegljiv.

Mediaspeed

Z urada predsednika Okrožnega sodišča v Kopru so za STA danes pojasnili, da bodo Časarju poziv za prestajanje pet let in devet mesecev zaporne kazni poslali predvidoma prihodnji teden.

Ob tem so navedli, da če obsojenec določenega dne ne nastopi kazni, obvesti zavod o tem sodišče, ki ga je pozvalo. Če sodišče ugotovi, da je bil poziv za nastop kazni obsojencu pravilno vročen ali če iz okoliščin izhaja, da se obsojenec izmika vročitvi poziva, odredi privedbo.

Po poročanju današnjih Primorskih novic sodišču v enem mesecu še ni uspelo vročiti sodbe, ki so jo zato obesili na oglasno desko sodišča. V časniku so Časarja sicer iskali na naslovih v Kozini, kjer imata z ženo stanovanje, in v Pobegih na Koprskem, kjer Časarjevi živijo, vendar ga niso našli.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb med Luko Koper in Premik netom kot posrednikom za zemljišča načrtovanega zalednega terminala Luke pri Sežani. 

Časar je še v drugih postopkih na koprskem sodišču, a ga na zadnjih obravnavah ni bilo, tako tudi danes na naroku v odškodninski tožbi Luke Koper zoper nekdanjo upravo. Zato nekateri mediji ugibajo, da naj bi nekdanji prvi mož Luke Koper zapustil državo, saj mu potnega lista niso odvzeli.

Časarja je poskusila priklicati tudi STA, vendar je avtomatski odzivnik operaterja pojasnil, da številka mobilnega telefona ne obstaja.

Časarjev odvetnik Daniel Planinšec, ki ga danes prav tako ni bilo na koprskem sodišču, pa je za STA pojasnil, da glede na vsebino današnjega naroka ni bilo potrebno, da bi njegov varovanec bil na sodišču. Kot je navedel, je bil s Časarjem nazadnje v stiku pred približno dvema tednoma.

Časarja je sodni senat koprskega okrožnega sodišča januarja lani v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril obsodilo na šest let zaporne kazni in petletno prepoved opravljanja funkcij direktorja oziroma člana uprave v gospodarskih družbah.

Časarja je sodni senat koprskega okrožnega sodišča januarja lani v zvezi z nepremičninskimi posli z Luko Koper zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril obsodilo na šest let zaporne kazni in petletno prepoved opravljanja funkcij direktorja oziroma člana uprave v gospodarskih družbah. Višje sodišče je Časarju nato zaporno kazen znižalo za tri mesece. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in podjetnik Marjan Mikuž.

Prijatelj naj bi Časarja in Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb med Luko Koper in Premik netom kot posrednikom za zemljišča načrtovanega zalednega terminala Luke pri Sežani. Prav tako naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od zneska, ki naj bi ga Luka Koper plačala Premik netu.