Zanimivosti

Posavski srednješolci brez enakih možnosti šolanja

STA/M.J.
16. 1. 2014, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ekonomska in trgovska šola Brežice bi rada obogatila svoje izobraževalne programe, a pristojno ministrstvo predloge za razpis programov, ki bi sledili željam dijakov, zavrača. V zadnjem desetletju so zaznali odliv približno tretjine vpisne generacije, hkrati pa brežiški šolniki menijo, da posavski dijaki nimajo enakih izobraževalnih možnosti.

Thinkstock

Ravnatelj Ekonomske in trgovske šole Brežice Martin Šoško je za STA povedal, da zavrnitev predlogov za razpis za dijake zanimivejših šolskih programov, kot sta med drugimi programa zdravstvene nege in predšolske vzgoje, na pristojnem ministrstvu zavračajo z mnenjem, da je teh programov drugje po Sloveniji dovolj.

Z navedenim posavskim srednješolcem, ki jih zanima kaj več, kot ponujajo tamkajšnje srednje šole, onemogočajo šolanje v domačem kraju ali njegovi bližini, hkrati pa šolanje v drugih okoljih povzroča odliv mladih ljudi in tudi njihov kasnejši odhod na druga območja Slovenije, je opozoril.

"Zgodnji odhod od doma pomeni veliko manjšo možnost, da se bodo sploh kdaj vrnili," je dejal ravnatelj in navedel podatke, da se odliv dijakov iz Posavja odraža tudi v njihovi šoli, kjer se je pred leti šolalo 840 dijakov, v zadnjem šolskem letu pa jih imajo vpisanih nekaj manj kot 290. "Tovrstno siromašenje okolja bi moralo skrbeti vse Posavce in še posebej politiko," je dodal.

Vsi poskusi, da bi svojo izobraževalno ponudbo obogatili s tako imenovanimi atraktivnimi programi, v katere se srednješolci dejansko vpisujejo, so spodleteli. Hkrati pa se pri željah, da bi povečali svojo izobraževalno ponudbo, z "restriktivno politiko" pristojnega ministrstva srečujejo tudi druge posavske srednje šole, je pristavil ravnatelj.

"Tako se pod pretvezo, da je izobraževalna ponudba v Sloveniji več kot zadostna, ohranja neenakopraven položaj posavske mladine," je še povedal Šoško.

Po podatkih Ekonomske in trgovske šole Brežice so pristojnemu ministrstvu razen že navedenih od leta 2001 predlagali še razpis programov ekonomske gimnazije, turističnega tehnika, medijskega tehnika in tehnika aranžiranja, edino obogatitev svojega izobraževalnega programa pa so v zadnjem desetletju dosegli z uvedbo programa logističnega tehnika. V šolskem letu 2011/2012 pa se je v vseh letnikih srednje šole od 2916 posavskih srednješolcev izven domače regije izobraževalo 1295 dijakov oz. nekaj več kot 44 odstotkov.