Zanimivosti

Za najslabšo besedo leta izbrali "socialni turizem"

STA/M.J.
14. 1. 2014, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Nemčiji so danes za najslabšo besedo preteklega leta izbrali "socialni turizem" (Sozialtourismus). Kot je odločitev utemeljila za izbor tako imenovane nebesede zadolžena komisija, z njo nekateri politiki in mediji ustvarjajo razpoloženje proti priseljencem, posebej iz Vzhodne Evrope.

"To diskriminira ljudi, ki iz čiste stiske v Nemčiji iščejo boljšo prihodnost in prikriva njihovo načelno pravico do tega," je v Darmstadtu pojasnila predsednica komisije, jezikoslovka Nina Janich, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njenih besedah se izraz uvršča v krog drugih "nebesed", ki spodbujajo isto vzdušje. Izpostavila je besedo "Armutszuwanderung" (priseljevanje zaradi revščine), s katero vladna Krščansko socialna unija (CSU) označuje nizko kvalificirane priseljence, ki po njeni oceni v Nemčiji iščejo predvsem socialne ugodnosti, na trgu dela pa imajo slabe možnosti.

Neodvisna komisija najslabšo besedo v Nemčiji izbira od leta 1991. Poleg tega pa Družba za nemški jezik ločeno v Wiesbadnu vsako leto izbere tudi besedo leta. Za lansko leto si je ta naziv prislužil izraz "GroKo". Izraz je skovanka iz besedne zveze "grosse Koalition" (velika koalicija). Ta od decembra vnovič vlada državi.