Zanimivosti

Napihljiva koncertna dvorana

J. P.
29. 9. 2013, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski kipar Anish Kapoor in japonski arhitekt Arata Isozaki sta ustvarila nenavadno 'Ark Novo' – balonasto stavbo, narejeno iz prevlečenega poliesterskega materiala, postavljeno v parku v bližini mesta Matsushima na severovzhodni obali Japonske.

Facebook
Sprejme lahko 500 gostov.

Osemnajstmetrska struktura, ki naj bi bila prva svoje vrste, popolnoma napihnjena v širino meri petintrideset metrov in sprejme petsto gostov. Zrak iz nje je menda lahko spustiti, kar ji omogoča neprimerljivo mobilnost, saj naj bi širom regije služila združevanju in povezovanju ljudi, za sedišča pa so uporabili les iz poškodovanih cedrovih dreves.

Japonsko severovzhodno obalo sta marca 2001 prizadela potres in cunami, življenje pa je izgubilo skoraj 19.000 ljudi. Izrazito turistično mesto Matsushima je pred katastrofo obvaroval bližnji zaliv. 

Prvi dogodki se bodo začeli odvijati v njej konec septembra in trajali krepko v oktober, na odru pa naj bi se med drugim zvrstili filharmoniki iz Sendaija ter tradicionalni japonski kabuki teater. Dogodek so pomagali vzpostaviti odgovorni za švicarski lucernski festival, ki združuje svetovna glasbena imena.