Zanimivosti

Zagotovimo otrokom pravo in zdravo igro

Sašo Avramovič
10. 9. 2013, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Je že res, da so računalniki, računalniške igrice, playstationi in ostalo 'pripomogli' k temu, da se je veliko otrok nehalo igrati s klasičnimi igračami, a ponudba slednjih je kljub temu še vedno široka. Za najmlajše, pa tudi malo starejše so še vedno priljubljene in zanimive otroške igrače, pa naj bodo to kocke Lego, punčke, avtomobilčki …Zbrali smo nekaj ponudb trgovcev, pozabili pa nismo niti na nasvete pred nakupom otroških igrač.

Kakovostne igrače imajo mnogo prednosti, a so višjega cenovnega razreda.

V trgovinah Direndaj nam ponujajo bogat izbor igrač. V njihovih trgovinah med drugim najdemo konstrukcijske igrače (Lego, Playmobil, Meccano), raziskovalne igrače (Wild Science, Eastcolight ...), miselne igre (Recent toys, Fridolin), punčke (Mattel-Barbie, Monster High), avtomobilčke (Hot Wheels, Siku, Bburago ...) in še mnoge druge. »Pri naših kupcih je prisotno zanimanje za konstrukcijske igrače Lego (linije Ninjago, Chima, City, Castle ...), prav tako za karte Yu-GI-OH,« nam je sporočila Maja Topolovšek iz trgovin Direndaj. Cene otroških igrač se v njihovih trgovinah začnejo pri 0,99 evra in segajo do 399 evrov, kot je npr. cena novega izdelka Lego 'Mindstorms', ki je pravzaprav večfunkcijski robot blagovne znamke Lego, kupujejo pa ga večinoma odrasli.

Tudi ponudba igrač v otroških prodajalnah Pikapolonica je zelo široka, po besedah Marije Kocmut iz podjetja Pikapoka, d. o. o., pa so še vedno zelo zanimive kocke Lego, interaktivne igrače v slovenskem jeziku, kot so interaktivni živalski svet, tablična abeceda itd., aktualne pa so tudi igrače, ki se navezujejo na trenutne animirane risanke (npr. Disney Planes), pri malo večjih pa so zelo priljubljene karte Yugioh in Magic The Gathering, pa družabne igre Activity, Monopoly itd. 

Arhiv Svet24

V ponudbi podjetja UNIKA TTI, d. o. o., imajo igrače za vse starosti, kot uvoznik in grosist pa oskrbujejo celotni slovenski trg. »Večina naših igrač se prodaja pod našo blagovno znamko UNIKATOY, največ igrač pa je namenjenih otrokom do petega oz. šestega leta starosti,« so nam sporočili iz podjetja. V ponudbi imajo predvsem igrače široke potrošnje, ki dosegajo maloprodajno ceno med 2 in 10 evrov. To so predvsem baloni, sestavljanke, družabne igre,  vozila, razni seti, glasbila itd. »Vedno pa poskrbimo za hit igrače, kot so trenutno zapestnice ZIPPY, pa SLIMY mase, nekoč ŠPRICKOTI …« so še dodali.

Thinkstock

Da, ponudba igrač na slovenskem trgu je zelo široka, a hkrati se nam pred nakupom poraja vprašanje, na kaj je treba paziti oz. kaj moramo upoštevati pred nakupom igrače. Dejstvo je, da je igra podrejena določeni stopnji telesnega in duševnega razvoja, zato je zelo pomembno, da temu prilagodimo nakup igrače.  »Vsekakor je zelo pomembno, da so igrače primerne glede na otrokovo starost,  okolje, v katerem živi, gibalni razvoj, letni čas in seveda pri večjih otrocih lahko upoštevamo tudi njihove želje,« pravi Marija Kocmut iz podjetja Pikapoka, d. o. o. Druga pomembna stvar pa je kvaliteta posamezne igrače. »Odsvetujemo nakup cenenih kitajskih kopij,« pravi Jani Kolman, vodja spletne prodajalne Sonček. Kakovostne igrače imajo mnogo prednosti, res pa je, da so tudi višjega cenovnega razreda. Kakorkoli, naj bo igrača draga ali poceni, otrokom je treba zagotoviti pravo in zdravo igro, saj ima igra in s tem igrače v vseh obdobjih velik vpliv na vse ravni otrokovega razvoja. Saj veste, igra je osnovna potreba vsakega človeka.

 

 

Thinkstock