Zanimivosti

Leta 2016 nova odprava na Mars

J. P.
7. 9. 2013, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

NASA izbira primerna mesta za pristanek na Marsu za svojo naslednjo odpravo leta 2016, v okviru katere bo posebna sonda proučevala jedro rdečega planeta. To je le še ena v vrsti odprav na Mars, ki jih med seboj načrtujejo NASA, Indija in Evropska vesoljska agencija.

Nasa

Vesoljska agencija je zdaj izbrala štiri potencialna pristajališča za svoje plovilo, imenovano Insight, ki naj bi svojo pot začelo marca 2016, Mars pa bi doseglo v šestih mesecih. Nasin geolog Matt Golombek je dejal, da so izbrali štiri taka, ki premorejo čim bolj gladek teren, čim manj kamenja in le malo nagiba.

Izbrali so štiri pristajališča.

Tristo devetnajst milijonov evrov vredna odprava naj bi dokončno dognala, ali je Marsovo jedro tekoče ali trdno, in zakaj se zdi, da planetova skorja ni sestavljena iz tektonskih plošč, kot je to na Zemlji. Vsa štiri potencialna pristajalna mesta so blizu drug drugega, saj so na istem ekvatorialnem območju Elysium Planitia. Tu naj bi, po besedah znanstvenikov, obstajale najboljše možnosti za uspešen vpogled v Marsovo notranjščino. Insight premore sondo toplotnega toka, ki bo Marsovo površino predrla do globine štirih metrov in pol, vendar ne v živo skalo; seizmometer in radio za določene eksperimente. Znanstveniki se nadejajo, da jim bo misija pomagala bolje razumeti, kako se formirajo skalnati planeti. 

Proučevanje planetovega jedra

V zvezi s primernimi lokacijami za pristanek je ključnega pomena še en dejavnik: sončna svetloba, ki bo napajala njegove sončne celice. Prav tako mora območje prekrivati dovolj gosto ozračje, ki bo pomagalo upočasnjevati plovilo med pristajanjem. Štiri območja so bila izbrana s seznama dvaindvajsetih. Vsako izmed štirih je v obliki elipse: od vzhoda do zahoda merijo okrog sto trideset kilometrov, od severa do juga okrog sedemindvajset kilometrov. NASA ocenjuje, da naj bi sonda imela 99-odstotno možnost pristanka znotraj izbrane elipse.