Zanimivosti

Ljudje, ki so ga našli so morali zapriseči k molčečnosti

U.K.
7. 9. 2013, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekateri dragi kamni dosegajo neverjetne vrednosti, ne le zaradi svoje velikosti, ampak tudi zgodovine. In mnogih se drži kri.

Wikimedia

Pred kratkim smo pisali, da diamantna industrija laže o tem, da so diamanti redki in da umetno vzdržujejo visoke cene. Ljudje so pač pripravljeni plačati visoke cene za diamante, ker so navajeni, da so dragi. V bistvu so recimo safirji precej redkejši od diamantov. A vseeno slednji dosegajo cene, ki si jih navadni smrtniki niti predstavljati ne moremo.

Koh-i-Noor
Je 106-karatni diamant, ki je bil nekoč največji diamant na svetu. Pripadal je mnogim vladarjem v Indiji, danes pa je v rokah britanske kraljeve družine in je del kraljevih draguljev. Ko je prišel v roke Britancem, je bil 186-karatni, princ Albert pa ga je izročil nizozemskemu brusilcu dragih kamnov, gospodu Cantorju. Ta ga je zbrusil in ga predal kraljici Viktoriji. Natančna vrednost diamanta ni znana, a ga nekateri ocenjujejo na neverjetnih 20 milijard evrov, čeprav je morda ta cena malce pretirana.

Diamant The De Beers Centenary
Je 273,85-karatni diamant, ki je popoln od znotraj in od zunaj, vreden pa naj bi bil približno 80 milijonov evrov. Diamant je dobil ime po stoletnici obstoja podjetja De Beers Consolidated Mines leta 1988. Ko so ga odkrili, je imel 599 karatov, ljudje, ki so ga našli, pa so morali zapriseči k molčečnosti.

Diamant upanja
45,52-karatni diamant tipa IIB modre barve (Hope diamond) je vreden vsaj 330 milijonov evrov. Hranijo ga v muzeju Smithsonian v Washingtonu. Moder je zaradi prisotnosti borona in je tudi zato nekaj posebnega.

Diamant Sancy
Je 55,23-karatni diamant, ki se je prvič v zgodovini pojavil pred 600 leti. Našli so ga v Indiji, njegova vrednost diamanta pa ni znana. Dolgo časa je bil v rokah družine Astor, a so ga nato prodali v Louvre, Francijo.