Zanimivosti

Note 3 še večji

S.R.
5. 9. 2013, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Samsung Electronics je 4. septembra predstavil novinca v družini Note. Novi Samsungov Galaxy Note 3 naredi vsakdanja opravila prijetnejša in združuje inovativne funkcije, s katerimi bodo uporabniki laže izrazili svoje zgodbe.

Samsung
Note 3 - še večji in bolj zmogljiv

Galaxy Note 3 ima večji in boljši zaslon za večjo preglednost in zmogljivejšo večopravilnost, vključuje pa tudi izboljšano različico pisala S Pen, s katerim bo opravljanje vsakdanjih nalog hitrejše in preprostejše. 

Galaxy Note 3 vas bo vsak dan očaral

“Galaxy Note je z izidom leta 2011 odprl popolnoma novo kategorijo pametnih naprav. Ogromen uspeh telefona Galaxy Note je utrdil naše prepričanje, da uporabniki na svojih pametnih napravah želijo visokokakovostne funkcije, ki bi jim olajšale življenje,« je pojasnil J. K. Shin, generalni direktor in predsednik IT & Mobile Division v družbi Samsung Electronics. »Samsung Galaxy Note 3 je odločen in izviren korak k temu, da uporabnikom omogočimo izražanje svoje življenjske zgodbe z dinamičnim in preprostim pripomočkom, ne glede na to, ali gre za službo, zabavo ali družinske trenutke. S preprostim pritiskom na gumb S Pen se odklenejo neštete možnosti za spreminjanje vsakdanjih dogodkov v nenavadne stvaritve, ki se prikažejo na velikem zaslonu Note 3.«

Samsungov Galaxy Note 3 je opremljen z večjim 5,7-palčnim super AMOLED zaslonom polne visoke ločljivosti, vendar je tanjši (8,3 mm) in lažji (168 g), tudi baterija zdrži dlje (3200 mAh). Ima vgrajeno zadnjo kamero s 13 megapikami ločljivosti in stabilizacijo slike Smart Stabilization, za svetlobo poskrbi LED bliskavica, zato lahko tudi v slabih svetlobnih pogojih zajamete jasne posnetke. Galaxy Note 3 nudi najsodobnejšo tehnologijo za povezavo v omrežja LTE CAT4 in podpira največje število frekvenc. Njegov pomnilnik s 3 GB RAM je največji v tem razredu, zato je tudi hitrejši in zmogljivejši.

Ravnovesje med zmogljivostjo in obliko

Poleg pomembnih tehnoloških nadgradenj je Galaxy Note 3 drugačen tudi na pogled in dotik. Sodoben Samsungov dizajn je ozaljšan z mehko reliefno hrbtno prevleko ter prefinjenimi robovi. Nazobčan vzorec ob stranicah telefona spominja na brezčasne kakovosti klasičnih notesnikov in planerjev. Galaxy Note 3 bo na voljo v treh barvah: črni (Jet Black), beli (Classic White) in rožnati (Blush Pink). Za osebno izraznost bodo uporabniki imeli na izbiro številne etuije v različnih barvah.

S Pen za preprostejše, hitrejše in razburljivejše življenje

Izboljšana funkcija pisala S Pen postavlja delanje zapiskov v nove, sodobnejše okvirje, kjer lahko vsakdanje naloge opravimo z enim samim klikom. Napredno pisalo S Pen je zasnovano kot polno delujoč komunikacijski vmesnik med telefonom in uporabnikom ter igra ključno vlogo v načinu interakcije uporabnika z napravo in lajša vsakdanja opravila.

S preprostim klikom na gumb S Pen, ko z njim lebdimo nad zaslonom, se odpre okence Air Command, paleta petih kompaktnih funkcij, ki resnično naredijo uporabo preprostejšo in hitrejšo. S funkcijo Air Command ni potrebe po preklapljanju med okni, shranjevanju ukazov ali pregledovanju različnih menijev. Air Command nudi dostop do naslednjih funkcij:

Action Memo nam omogoča, da na roko napišemo besedilo in ga avtomatično pretvorimo v digitalno formatiran zapis. Z Action Memo lahko v trenutku začnemo klic, dodamo osebo med stike, poiščemo naslov na zemljevidu, brskamo po spletu, shranimo opravek na seznam opravil in več.

Scrapbook na enem mestu organizira ali zbere vsebine in informacije iz različnih virov, kot so splet, YouTube in Galerija, zato da jih lahko naenkrat pogledamo. Ko shranimo vsebino za prihodnjo uporabo, Scrapbook shrani tudi vir ali URL, s čimer nato laže najdemo izvirni vir.

Screen Write zajame posnetek celega ekrana na napravi, na katerega lahko potem dopisujemo pripombe ali dodatne informacije.

S Finder omogoča razširjeno iskanje vsebin ne glede na njihovo vrsto. Z vnosom ključnih besed ali filtrov, kot so datum, lokacija in vrsta vsebine, lahko poiščemo datoteke, dogodke, besedila iz klepetov in celo stran za pomoč – vse na enem mestu. Poleg tega so v iskanje vključeni prostoročni zapiski iz funkcije Memo pa tudi simboli in formule.

Pen Window je aplikacija, s katero lahko uporabljamo S Pen za odpiranje okenca z aplikacijami, ki omogoča resnično večopravilnost. S preprostim izrisom okenca katere koli velikosti na zaslonu lahko hitro in preprosto odpremo novo okence z drugim programom, kot so YouTube, računalo ali brskalnik, ne da bi za to morali prekiniti trenutno delo.

Za naprednejše delanje zapiskov je tu novi S Note, ki je celostna rešitev za preprosto pisanje, organiziranje in urejanje zapiskov ter brskanje po njih, kar olajšujeta uporabniku prijazen vmesnik in funkcija Easy Chart. Novi S Note se lahko tudi sinhronizira z Evernote ali Samsungovim računom, potem pa do njega dostopite z različnih Samsungovih pametnih naprav. Če želimo vzeti samo delček slike ali vsebine na spletu ali telefonu, potem z napredno funkcijo Easy Clip v grobem označimo polje, ki ga želimo izrezati in shraniti, funkcija pa ga potem lepo obreže in shrani.

Večji zaslon za večji užitek in večjo storilnost

Samsung Galaxy Note 3 ima vgrajen večji zaslon, ki je obenem zmogljivejši, zato bo izkoristek dodatnega prostora maksimalen. 5,7-palčni Super AMOLED zaslon polne visoke ločljivosti prikazuje kristalno jasno sliko, s katero bo gledanje posnetkov v visoki ločljivosti, branje besedil in ustvarjanje novih vsebin še večji užitek.

 

My Magazine nudi novice, družbene medije, zabavo in različne vsebine po meri uporabnika. Razvit je bil v sodelovanju z revijo Flipboard, rezultat pa je potrošniška izkušnja integriranih vsebin v obliki sodobne, dinamične elektronske revije.

Galaxy Note 3 je bil ustvarjen za opravljanje več nalog hkrati

 Z novo storitvijo Multi Window lahko neopazno preklapljamo med aplikacijami ali okni, ne da bi za to morali zapreti staro okno ali odpreti novega, zato bo delo hitrejše in učinkovitejše, večja pa bo tudi povezanost med programi. En program je mogoče izvajati tudi v dveh oknih hkrati. Na primer, lahko beremo novice v enem brskalniku, v drugem pa brskamo po spletu ali pa s ChatON pošljemo sporočilo enemu prijatelju, medtem ko beremo sporočilo od drugega.

 

S funkcijo Drag and Drop v storitvi Multi Window lahko iz enega okna v drugo preprosto povlečemo in spustimo vsebino, kot sta besedilo ali slika.

S funkcijo Pen Window iz storitve Air Command bo večopravilnostna izkušnja boljša, saj z njo narišemo novo okno na zaslonu, v katerem se odpre nov program, ne da bi za to morali zapreti prejšnjega.

Izboljšava storitve Group Play je deljenje videoposnetkov. Storitev se je prvič pojavila na Galaxy S4, z njo pa so povezani uporabniki skupaj predvajali isto glasbo, igrali iste igre in si delili dokumente. Zdaj lahko s svojimi prijatelji delijo tudi videoposnetke in sočasno predvajajo iste vsebine. Možno je tudi povezati do pet naprav eno ob drugi in s tem ustvariti en skupen velik ekran.

Varnost s Samsung KNOX in Find My Mobile

Za večjo zasebnost uporabnikov in varnost podatkov je novi Galaxy Note 3 opremljen z varnostno rešitvijo Samsung KNOX. Aktivacija storitve Samsung KNOX je preprosta, z njo pa uporabniki shranjujejo zasebne aplikacije in datoteke v zaščiteno okolje, imenovano »container« (zabojnik). Samsung KNOX zagotavlja varnost datotek na sistemski ravni in jih ščiti pred zlonamernimi programi ter hekerskimi napadi, če napravo izgubimo ali pa je ukradena. Na primer, pomembne osebne sporočila in posnetke lahko brez strahu pred vdorom shranimo v zabojnik. Še več, vanj lahko spravimo službene programe in podatke, kot so službena elektronska pošta, stiki in koledarji, nato pa prosimo svoj IT oddelek, da sinhronizira te vsebine v zabojniku s storitvijo EAS (Exchange ActiveSync Server). Zaradi teh lastnosti je Samsung Galaxy Note 3 idealna naprava za poslovno-zasebno uporabo ali BYOD (Bring-Your-Own-Device).

Poleg tega ima Galaxy Note 3 nadgrajeno funkcijo Find My Mobile (ang. najdi moj telefon), s katero onesposobimo telefon za nadaljnjo uporabo, če ga izgubimo ali je bil ukraden. Z napredno avtentikacijo uporabnika preprečimo ponastavitev telefona na tovarniške nastavitve, s čimer preprečimo krajo podatkov, obenem pa lahko na daljavo izsledimo ali izbrišemo podatke z izgubljenega ali ukradenega telefona.

GALAXY Gear, pametni sopotnik telefona Galaxy Note 3

Samsung je skupaj z Galaxy Note 3 napovedal tudi Galaxy Gear, novo konceptualno napravo, ki uporabnikom omogoča, da uživajo v trenutku, ob tem pa ostanejo povezani. Galaxy Gear opozori, ko na Galaxy Note 3 prejmemo kratka sporočila, elektronska sporočila in podobno, ter ponudi hiter predogled le-teh. Na njem bodo funkcije in ukazi, ki bodo obogatili izkušnjo z Galaxy Note 3. Ko želimo več kot hiter predogled, potem vzamemo svoje Galaxy naprave v roke in funkcija Smart Relay nam na zaslonu takoj pokaže polno vsebino. Galaxy Note 3 bo v kombinaciji z Galaxy Gear razširil možnosti, ki jih uporabniki lahko izkoristijo v Samsungovi paleti naprav, s katerimi si olajšajo in polepšajo življenje.

Galaxy Note 3 ima dve različici velikosti notranjega pomnilnika: 32 GB ali 64 GB ter dodatno režo za kartice microSD. Tako Galaxy Note 3 kot Galaxy Gear bosta naprodaj od 25. septembra v več kot 140 državah po svetu. 

 

Tehnične lastnosti:

 

Omrežje

2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

3G (HSPA 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz

4G (LTE Cat 4 150/50Mbps) : do 6 frekvenčnih območij (odvisno od države)

Procesor

LTE 2,3 GHz štirijedrni procesor

3G 1,9 GHz osemjedrni procesor( A15 1.9 GHz + A7 1.3 GHz)

*Izbira procesorja je odvisna od trga

Zaslon

5,7-palčni (144,3 mm) Full HD Super AMOLED (1920 x 1080)

Operacijski sistem

Android 4.3 (Jelly Bean)

Kamera

Zadaj: 13 megapik s senzorjem BSI, samodejno ostrenje s stabilizacijo Smart Stabilization, bliskavica LED (High CRI) in Zero Shutter Lag

Spredaj: 2 megapik s senzorjem BSI in stabilizacijo Smart Stabilization,

Full HD recording @ 30 fps

Dvojna kamera: Dual Shot / Dual Recording/ Dual Video Call

Snemanje: UHD 30fps, Smooth motion (FHD 60fps), Slow motion (HD 120fps)

Načini: Drama Shot, Sound & Shot, Animated Photo, Eraser, Best Photo, Best Face, Beauty Face, HDR (High Dynamic Range), Panorama, Sports, Golf, Surround shot, Live effect

Video

Podprti formati: H.264, MPEG-4, H.263, VC-1, WMV7, WMV8, Sorenson Spark, MP43, VP8, HEVC

Snemanje in poredvajanje: Full HD (1080p), UHD (*odvisno od trga)

Avdio

Podprti formati: MP3, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, AMR-NB/WB, Vorbis, FLAC(*), WAV(*)

(*) podpora za Ultra High Quality Audio (~192KHz, 24 bit)

Funkcije S Pen

Air Command: Action Memo, Scrapbook, Screen Write, S Finder, Pen Window

S Note, Multi Window, novi Easy Clip, Direct Pen Input

Dodatne funkcije in storitve

Group Play: Share Music, Share Picture, Share Video, Share Document, Play Games

Story Album, S Translator

Samsung Smart Scroll, Samsung Smart Pause, Air Gesture, Air View

Samsung Apps, Samsung Hub, ChatON (Voice/Video Call, Share screen, 3-way calling), Samsung WatchON

S Voice™ Hands Free, S Health

Samsung Adapt Display, Samsung Adapt Sound

Avtomatska prilagodljivost na dotik (rokavicam prijazen)

Samsung Link, Screen Mirroring

Safety Assistance, Samsung KNOX

Googlove mobilne storitve

Chrome, Search, Gmail, Google+, Maps, Play Books

Play Movies, Play Music, Play Store, Hangouts

Voice Search, YouTube, Google Settings, Play Games, Messenger

Povezljivost

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80)

GPS / GLONASS

NFC,  Bluetooth® v 4.0 (LE)

IR LED (Remote Control), MHL 2.0

Senzor

Gibov, pospeškometer,geomagnetni, žiroskop, barvni

bližine, barometer, termometer, vlažnosti, Hallov merilnik

Pomnilnik

32/ 64 GB uporabniškega pomnilnika microSD slot (razširljivo do 64 GB)

3GB RAM

Dimenzija

151,2 x 79,2 x 8,3 mm, 168 g

Baterija

Li-ion 3200 mAh