Zanimivosti

Glista prileze tudi skozi usta

Biba Jamnik Vidic
8. 8. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Enajstletni hčeri moje prijateljice so se nenadoma po telesu pojavili izpuščaji in se hitro širili proti glavi, obraz ji je močno zatekel, težko je dihala.

Nisem mogla verjeti, ko mi je prijateljica povedala, kaj ji je povzročilo take težave. Po tednu dni preiskav v bolnišnici so namreč zdravniki ugotovili, da ima navadne gliste. 

Večina ljudi misli, da so gliste in drugi zajedavci »doma« v nerazvitih državah, kjer imajo slabe higienske razmere. V resnici pa ima skoraj vsak človek v sebi kašnega zajedavca. Mnogi sploh ne vedo, da že leta gostijo te

»živalce« in da jim prav one počasi uničujejo imunski sistem, povzročajo dehidracijo telesa, nihanje sladkorja v krvi, povišano telesno temperaturo, utrujenost, bolečine v mišicah in kosteh. Povzročajo tudi artritis, astmo, kašelj, pljučnico, menstrualne težave, pri nekaterih celo epileptične napade in odpoved organov.

Ko sem se s Tatjano Puc Kous, gastroenterologinjo, ki se že več kot 20 let ukvarja z zdravljenjem bolezni prebavil in jeter pri odraslih, pogovarjala o zajedavcih, mi je za začetek povedala, da zadnjih nekaj let opaža, da je parazitov vedno več. »Pravih statičnih primerjalnih podatkov nimam, ker se v sodobnem svetu žal ne ukvarjamo s paraziti. Bolj moderno je proučevati kazalce nezdrave prehrane kot kazalce slabe higiene. Iz vsakdanje prakse pa lahko rečem, da je parazitov več.«

Kot vemo, so okužbe s paraziti povezane s slabimi higienskimi navadami. Pravite, da jih je pri nas čedalje več, ali to pomeni, da se higienske navade slabšajo?

Okužba s paraziti je posledica umazanih rok in okužene hrane, ki termično ni dovolj obdelana. Žal moram reči, da v današnjem času hitro upadajo higienske navade, predvsem pri mladini. Ne samo pri nas. Tudi v drugih razvitih državah mladih nihče več ne uči o osebni higieni, higieni oblačil in življenjskega okolja. Vse več je tudi živalskih ljubljenčkov, ki so postali ožji člani družin. Današnja mladina se sploh več ne zaveda, da so umazane roke vir vseh okužb, umazana obleka in ostanki hrane pa leglo za bakterije ter parazite.

Kako zajedavci pridejo v naše telo?

S paraziti se okužimo preko živalskih izločkov. Žalostno je, ko lastniki psov sprehajajo svoje ljubljenčke po parkih, kjer se igrajo otroci. Povzročitelje lahko v svoje stanovanje zanesemo tudi z obuvali ali z božanjem živali, sploh mačk. Mačke si ličinke zajedavcev pogosto z jezikom raznesejo po dlaki. Ljudje jih potem skozi usta vnesemo v telo. Usta so naša odprta vrata z zunanjim svetom. Ali se hranimo z umazanimi rokami, lahko je bila hrana pripravljena z umazanimi rokami ali pa je bila okužena z zajedavci in pripravljena na prenizki temperaturi. Paraziti so zajedavci, ki živijo v naših prebavilih in se hranijo z vsebino črevesja.

Kateri zajedavci so najpogostejši?

Največ je glist. Teh je mnogo, od najmanjše in najpogostejše podančice, ki je pogosta pri malih otrocih, do dolge človeške gliste Ascaris, ki je bila nekoč najpogostejša. Še vedno opažamo okužbe s trakuljo, ki jo dobimo z uživanjem surovega mesa, kot je denimo tatarski biftek ali karpačo, in okužbe z metljajem. Še posebej nevarna za okužbo z različnimi zajedavci so premalo zapečena jetra različnih živali. V jetrih se namreč zadržujejo nerazvite vmesne oblike zajedavcev.

Kakšne težave imamo, ko se zajedavci naselijo v naše telo?

Ko se preveč razmnožijo, povzročajo prebavne motnje, krče, alergijske reakcije. Ker človeku odjedajo hrano, začne hujšati. Zaradi stalne okužbe se organizem ves čas imunsko odziva, ob tem se slabi imunski odgovor na druge bolezni, ljudje postanejo neodporni. Paraziti porabljajo vitamine, pojavi se anemija in telo počasi propada. To je dolgotrajen proces.


Več preberite v tiskani Jani (št. 32, izid: 6.8.2013).