Zanimivosti

Gepardi se ne pregrevajo

jp
5. 8. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leta 1973 sta dva znanstvenika s Harvarda po laboratorijskih poskusih zaključila, da se gepardi med tekom ne morejo dovolj hitro ohladiti. Ustavijo se, ko dosežejo 40,5 stopinj Celzija.

Lahko dosežejo hitrosti do 100 km/h.

To je bil prelomen eksperiment, vendar neverodostojen. Geparda sta že od rojstva živela v ujetništvu in tekala v laboratoriju namesto v savani. Dva kilometra sta tekla 30 km/h, medtem ko v divjini tečejo le nekaj sto metrov, pri hitrosti do 100 km/h. Tako je veljalo, da gepardi opustijo lov, ker se pregrejejo. To je ovrgla Robyn Hetem z univerze v Witwatersrandu v Južnoafriški republiki, ki je geparde proučevala v divjini. Njena ekipa je v šest gepardov vstavila posebne čipe – enega v kolk za gibanje in drugega v želodec za merjenje temperature. Meritve so trajale sedem mesecev. Meritve so pokazale, da njihove temperature čez dan nihajo med 37,3 in 39,5 stopinj Celzija, lov pa na to menda ne vpliva, torej pregrevanja ni in očitno lova ne opustijo zaradi tega.

Če plen ujamejo, jim temperatura naraste za 1,3 stopinje Celzija; če ne, le za 0,5 stopinje Celzija. Hetem to pripisuje stresu, saj so narejeni za hitrost in so kot taki veliko šibkejši od drugih plenilcev, kot so denimo leopardi, levi in hijene, katere pa hitro privabi ubiti plen. Tako je dva izmed šestih gepardov pokončal leopard, pravi Hetemova. Vse to pa ne pojasnjuje, zakaj gepardi lov opustijo zgodaj, raziskave pa še potekajo – tudi take, ki se poslužujejo sledilnih ovratnic. (jp)