Zanimivosti

Zlato naj bi bilo rezultat trkov mrtvih zvezd

J. P.
28. 7. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izvor vesoljskega zlata je neznanka, saj se ne tvori znotraj zvezd kot lažji elementi, denimo ogljik in železo. Vsaj tako je veljalo do sedaj, a morda ne več dolgo.

Wikipedia
Izvor zlata

Skrivnosti bi lahko naredila konec raziskava, ki predpostavlja, da bi trk dveh tako imenovanih nevtronskih zvezd – sicer majhnih, a izredno gostih zvezdnih jeder – lahko kataliziral nastanek te tako dragocene kovine.

Raziskavo so opravljali znanstveniki s harvardskega Centra za astrofiziko.

Raziskovalci tako ocenjujejo, da naj bi takšna 'združitev' dveh zvezd botrovala količini zlata, enakovredni desetkratni masi Lune. Ekipa je proučevala kratek izbruh žarkov gama – razred eksplozij, ki je eden izmed najbolj svetlih v vesolju, ki ga je opazila Nasina sonda Swift v začetku junija letos.

Swift je bil v orbito izstreljen 20. novembra 2004 z namenom proučevanja ravno tovrstnih pojavov.

Izbruh, ki je bil od Zemlje oddaljen 3,9 milijarde svetlobnih let, je trajal manj kot dve desetinki sekunde, pravijo raziskovalci. Sledil naj bi mu pojemajoči sij, v katerem pa je prevladovala infrardeča svetloba. Ta sij pripisujejo eksotičnim radioaktivnim elementom, ki nastanejo, ko se v vesolje ob trčenju nevtronskih zvezd izloči nevtronsko bogati material.

Zlato je na Zemlji redko, ker je redko tudi v vesolju. Zato zaključujejo, da zlato, kolikor ga je v vesolju, izvira iz tovrstnih izbruhov žarkov gama. »Vsi smo narejeni iz zvezd, naš nakit pa je rezultat njihovih trkov,« so se še pošalili.