Zanimivosti

Znanstveniki so korak bliže rešitvi 165 milijonov let stare uganke

J. P.
10. 7. 2013, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Govora je o razdelitvi celine Gondvane.

Thinkstock

Iskanje nekdanjega položaja Zemljinih celin je mukotrpna naloga, a določitev njihovih premikov igra ključno vlogo pri vsem: od razumevanja starodavnih podnebij do razvoja gora in morij.

S posebnimi modeli obnove znanstveniki ponazarjajo, kako so se celine združevale in razdruževale. Preden je razpadla, je Gondvana vsebovala današnjo Afriko, Južno Ameriko, Avstralijo, Indijo in Antarktiko. Večji celini, Afrika in Južna Amerika, sta se odcepili pred približno 180 do 170 milijoni let.

In za tem? Obstaja več modelov, ki premorejo 400-kilometrsko nestrinjanje o prelomu med Avstralijo in Antarktiko, to pa je prevelika napaka, meni Lloyd White z britanske univerze v Surreyju.

White in njegova ekipa so iskali znamenja ob obalah vsake celine, na podlagi katerih so jih nato sestavili. Za najprimernejšega se je izkazal eden izmed starejših modelov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, po katerem se je Indija odcepila pred 100 milijoni let, Avstralija in Antarktika pa sta se kot zadrga odprli od zahoda proti vzhodu pred 85 do 45 milijoni let.