Zanimivosti

Skrivnostni kip - so na delu nadnaravne sile?

S.R.
25. 6. 2013, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kip očitno ni tako miren, kot izgleda na prvi pogled. Osebje muzeja Manchester v istoimenskem mestu namreč pravi, da se 4.000 let star kip vrti kar sam od sebe.

Huffingtonpost
Kip se obrača kar sam od sebe.

Dobrih 25 centimetrov velik kip imenovan Nub-Senu, ki so ga našli v grobnici poleg mumije je bil sicer izdelan kot poklon bogu Ozirisu, muzej pa ga hrani že več kot 80 let. A do pred nekaj tedni je bil kip povsem pri miru. Nato pa je kurator Campbell Price nekega dne opazil da se je kip obrnil. To se mu je zdelo zelo čudno, saj je imel samo on ključ za dostop do kipa. 29-letni kurator je hitro dodal, da ''egiptologi niso ravno vraževerni ljudje'', zato se je takoj vprašal, kdo bi kip lahko premaknil. A takoj naslednji dan je bil kip zopet obrnjen v drugo smer, tretji dan pa zopet drugam.  

Sedaj je bilo Pricu vsega dovolj. Kip je obrnil nazaj v prvotno smer in nastavil kamero, ki je kip snemala noč in dan. Verjeli ali ne, na posnetku izgleda, kot da se kip vrti sam od sebe. Egipčani so sicer verjeli, da tovrstni kipi sicer služijo kot alternativni dom za duše ljudi, ki so jih predstavljali. A tudi Egipčani niso pričakovali, da se bodo sami od sebe premikali.

No, TV fizik Brian Cox ima za vrtenje precej znanstveno razlago. Meni namreč, da med kamnito površino kipa in stekleno polico, na kateri je postavljen prihaja do komaj zaznavnih vibracij, zaradi katerih se kip vrti. Njegovo trditev podpira tudi video posnetek kipa, saj se slednji očitno vrti samo, kadar so v muzeju obiskovalci.

Price v to razlago dvomi, saj je kip v muzeju že več kot 80 let in se vse do sedaj ni premikal. Kdo ve, morda bo nenavadni kip pravzaprav nekakšen blagoslov za muzej, saj bi prav lahko privabil trume obiskovalcev, ki bodo želeli razvozlati njegovo skrivnost. Oglejte si video posnetek obračajočega se kipa in sami ravozlajte njegovo skrivnost.

Huffingtonpost
Gre res samo za vibracije, ali so na delu drugačne sile?