Zanimivosti

Poleti bodo lahko zastonj polnili telefone

STA / S.R.
19. 6. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Telekomunikacijsko podjetje AT&T se je v sodelovanju s podjetjem za sončno energijo Goal Zero odločilo, da Newyorčanom to poletje podari zastonj polnjenje telefonov in drugih prenosnih elektronskih napravic.

Goal Zero
Newyorčani bodo lahko zastonj polnili telefone.

Zamisel se je pri AT&T porodila po lanskoletnem orkanu Sandy. Takrat je bila polovica Manhattna teden dni brez elektrike in ljudje so iskali vse mogoče načine, da napolnijo svoje prenosne telefone in stopijo v stik s sorodniki in prijatelji.

AT&T financira postavitev 25 uličnih polnilnih postaj v vseh mestnih občinah, vendar za zdaj le čez poletje. Najprej bo potrebno ugotoviti, če bodo polnilne postaje doživljale usodo nekdanjih telefonskih govorilnic, ki se jih zaradi nenehnega uničevanja več ni niti splačalo popravljati.

Polnilne postaje izdeluje podjetje Goal Zero, ki jih je uvodoma naredilo za DR Kongo, saj tudi v Afriki hitreje razumejo pomen alternativnih virov energije kot v ZDA. Gre za dva metra visok drog, na vrhu katerega so sončne celice, na sredini pa šest priključkov za naprave.

En drog lahko napolni 30 telefonov ponoči ali v oblačnem vremenu, v sončnem vremenu pa ni omejitve. Drogove so že postavili v parku Fort Green v Brooklynu ter Union Square parku in Centralnem parku na Manhattnu. Oblikovalo jih je lokalno podjetje Pensa iz Brooklyna.