Klapa Rišpet

"Niso vse pesmi za vse pevce"

Eva Jandl
12. 12. 2020, 14.12
Deli članek:

Klapa Rišpet, izjemno priljubljena tudi v Sloveniji, najavlja nov album, njihov šef pa nam je povedal, kaj je formula za uspeh klape in kaj počne v domačem Splitu.

osebni arhiv
Da je pesem uspešna, se mora zgoditi kemija, pravi Pero Kozomara.

Klapa Rišpet je konec oktobra na Radiu Aktual predstavila zadnjo novo pesem Ajme, šta te volin. Ustanovitelj klape, znani splitski skladatelj Pero Kozomara, nam je povedal, da je vesela in pozitivna skladba najava dolgo pričakovanega, tretjega studijskega albuma z naslovom Šta mi ljube oćeš kazat, ki bo luč ugledal že naslednji mesec.

Mi pa smo Pera, ki je na glasbeni sceni prisoten že 30 let, vprašali, kakšna je formula za uspeh klape. »Odraščal sem ob zvezdah, kot so Oliver Dragojević, Mišo Kovač in Doris Dragović, in se veliko naučil od njih. Formula uspeha je odlična pesem, odličen tekst, aranžma, vokal in seveda klapa, ki prepeva – vse to se mora zgoditi v eni pesmi. Res pa je, da vse pesmi niso za vse pevce. Zgoditi se mora kemija,« pravi Pero. Kako preživlja karanteno, nas je še zanimalo. Splitčan nam je povedal: »Razen tega, da veliko časa preživim za klavirjem, sem najraje ob morju, kjer popijem kavico. Morje je prava lepota, vsak dan se sprehajam 10 kilometrov, tako ohranjam kondicijo. Nič ni lepšega, kot se sprehajati ob morju na lep sončen dan.«