AKTUALOVA NOČNA PTICA

Ponoči voditelj, podnevi reševalec s psom

Eva Jandl
10. 7. 2019, 20.45
Deli članek:

Jutro voditelja Grege Javornika se začne ob enih zjutraj. Družinski človek in velik ljubitelj psov pravi, da mu to omogoča, da se lahko s psom šolata za reševalca.

Osebni arhiv
Z Jesterjem, nemškim ovčarjem, se Gregor šola, da bosta postala vodnik in pes reševalec.

Gregor, čeprav ga vsi kličejo Grega ali pa kar Javornik, je tisti, ki skrbi za nespečneže in nočne ptice z nočnim programom na Radiu Aktual. Verjetno je eden redkih, ki mu ni težko vstati sredi noči in oditi na delo. »Sem voditelj nočnega programa na Aktualu. Pred tremi leti sem sprejel ta izziv in sem zelo zadovoljen, pa tudi termin dela mi glede na moje dnevne dejavnosti ustreza,« pravi Gregor, ki pa vendarle zaradi službe hodi spat s kurami. »Ob osmih sem v postelji in se vstanem ob enih zjutraj. Imam kratek dan oziroma večer, pa tudi Ligo prvakov vedno prespim,« se šali Grega. Ko ga povprašam o dnevni dejavnosti, ki jo je omenjal, pa odgovori, da se je kot ljubitelj psov lotil novega dela in izobraževanja: skupaj s svojim petmesečnim nemškim ovčarjem Jesterjem namreč obiskujeta posebno pasjo šolo za pse reševalce. »Preden bo kuža lahko postal pes reševalec, bova še leto in pol obiskovala šolo. In takrat naju bodo poklicali, če se bo kaj zgodilo – imam pager, kamor dobim sporočilo in lokacijo reševanja. Rad bi opozoril na nekaj: kadar otrok izgine v gozdu, svetujem, da pokličete policijo in ostanete na mestu, da ne zamedete sledi, po katerih lahko pes najde sled za človekom,« razlaga Grega. Ko se izgubi otrok, ga začnejo iskati tudi ponoči, a ker so na Radiu Aktual zelo družinski in stojijo drug za drugim, Grega ne dvomi, da bi se tudi v primeru nočnega reševanja lahko odzval na klic na pomoč.

Osebni arhiv
Čez leto in pol bosta Grega in Jester dobila diplomo in reševala ljudi,izgubljene v gozdu, ki so padli, zašli, ostali pod plazom kamenja ali snega in podobno.

OPOZARJA NA MNOŽIČNE ZASTRUPITVE

Grega, ki živi v okolici Ljubljane, pa je opozoril še na nekaj: zastrupitve psov, ki se dogajajo vse pogosteje. Njegov prvi pes Jon, ki danes šteje že 13 let, je bil zastrupljen že trikrat. »Ljudje nastavljajo različne pasti za pse. Nekateri nepridipravi tako namreč pripravljajo teren, da lahko nato po smrti psa oropajo tisto hišo. No, zadnjič pa je Jester iz grmovja izvlekel kos mesa in mi ga prinesel. Ker mi je bilo meso sumljivo, sem poklical na veterino, saj sem sumil, da gre za strup. In izkazalo se je, da je bilo res tako,« je še dodal Grega in se po najinem odgovoru odpravil domov, saj je svoje delo za to noč že opravil.