Zmagovalec

Nove številke so na laž postavile vse besede

Sonči Nered Čebašek
25. 11. 2018, 08.02
Deli članek:

Zadnja raziskava o priljubljenosti članov britanske kraljeve družine je postregla z rezultati, ki jih ni pričakoval prav nihče. Edino, kar v raziskavi ni presenetilo, je zmagovalec.

Reuters
Kraljici je prvo mesto že pred desetletjem spodnesel vnuk, princ Harry.

Agencija za raziskavo javnega mnenja YouGov je v svojo študijo vključila skoraj 4000 Britancev, kar je več, kot jih je katerakoli podobna raziskava do zdaj.

Rezultati so osupljivi, prav tako priljubljenost prvouvrščenega – princ Harry je namreč pobral kar 77 odstotkov simpatij. Take priljubljenost niti njemu, ki je skoraj desetletja prvi na lestvici, niti približno ni uspelo prej doseči.

Strokovnjaki za medije menijo, da je prinčeva priljubljenost tako narasla zaradi zadnji dogodkov v njegovem življenju, ki so skoraj pravljični: poroka, ljubezen, pričakovanje dojenčka …

Profimedia
Harryjevo prvo mesto je bilo pričakovano, Meghanino šesto je razočaranje.

MEGHAN ŠELE ŠESTA

Po vnaprejšnjih špekuliranjih o rezultatih je bila tik ob Harryju njegova žena Meghan Markle, ki pa se je uvrstila šele na šesto mesto. Čeprav je videti, da jo Britanci obožujejo in večkrat celo javno izpovedujejo svoje simpatije do nje, pa gre po mnenju poznavalcev za očitno nezaupanje do tujke, tudi sicer Britanci do Američanov niso pretirano naklonjeni. Hkrati avtorji raziskave pojasnjujejo, da je za nekoga, ki je komaj pol leta uradno član kraljeve družine, šesto mesto izjemen uspeh.

KAJ PA PHILIP?

Tudi v zvezi z vojvodo Edinburškim, princem Philipom, se pogoste izjave ljudi o njem ne ujemajo z osvojitvijo petega mesta. Pogosto je bilo namreč slišati, da je kot malce svojeglav, šaljiv in uporniški izjemno priljubljen, zaradi svoje čilosti – pri 97 letih se večkrat na teden vozi s kočijo v grajskem parku – pa pri starejši generaciji oboževan. Tudi za njegovo »slabo« uvrstitev med ustvarjalci raziskave obstaja razlaga: »Vojvoda se je uradno upokojil in se izjemno redko pojavlja v javnosti, razlaga za padec priljubljenost za dve mesti od zadnje raziskave pred tremi leti je preprosta. Ker ga ne vidijo, so ljudje nanj pač malce pozabili.«

Profimedia
Princ Philip je peti menda šele zato, ker so ljudje preprosto pozabili, da obstaja.

LESTVICA:

1. Prince Harry, vojvoda Sussekški

2. Kraljica Elizabeta II.

3. Princ William, vojvoda Cambriški

4. Kate Middleton, vojvodinja Cambriška

5. Princ Philip, vojvoda Edinburški

6. Meghan Markle, vojvodinja Sussekša

7. Princ Charles

8. Princesa Anna

9. Zara Phillips, kraljičina vnukinja

10. Camilla, vojvodinja Cornvalska

11. Sophie, grofica Wessekška

12. Princ Edward, grof Wesseksški

13. Princesa Beatrice Yorška

14. Princesa Eugenie Yorška

15. Princ Andrew, vojvoda Yorški

Anketo je agencija izvedla med 15. majem in 31. oktobrom 2019. Začetek torej sega v čas, ko Meghan sploh še ni bila prinčeva žena, kar še dodatno pojasnjuje njeno šele šesto mesto.