Zabava

Recidiv, da ga ne bi več pil

T.P.
16. 1. 2013, 22.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kaj se dogaja s pevcem skupine The Drinkers Kolijem? Odkar je napisal pesem Recidiv, ni več jasno, kakšen je njegov odnos do alkohola.

Originalni pevec skupine The Drinkers Sandi Kolenc Koli se je vrnil v svojo matično zasedbo poln novih idej ter pesmi, ki postajajo uspešnice. Prvi singel Trboule je že prava zasavska himna, zdaj pa fantje predstavljajo novo pesem Recidiv, v katero se velja poglobiti.

Mokre sanje nekega strica

Pod besedo recidiv razumemo ponovitev določenega stanja, bolezni, vedenja pri isti osebi. Kolijevo besedilo govori o ljubezni do alkohola, ni pa jasno, ali nam pripoveduje svojo zgodbo, ali si je morda izposodil kakšnega drugega kralja požirka. Teče besede o suhem ali mokrem recidivu? Suhi recidiv označuje stanje, v katerem alkoholik še ne pije, vendar pa se vrača k starim oblikam obnašanja, odnosov in komunikacije. S tem se kaže odpor proti zdravljenju in zdravim spremembam v življenju abstinenta.  Včasih je tako stanje celo bolj nevarno od mokrega recidiva, ki pomeni, da je abstinent spet podlegel alkoholu, in to je pravzaprav tisto, kar načeloma razumemo pod pojmom recidiv. Ko alkoholik prekine abstinenco, se znajde v dramatičnem položaju. Da se ne bi izničilo vse, kar je dosegel z zdravljenjem, se mora čim prej javiti terapevtski skupini in narediti vse za sanacijo učinkov recidiva.

##IMAGE-19015##

Halo, Koli!

Da ne bi brcali v temo, smo poklicali Kolija, ki je takole potešil našo radovednost:  »Recidiv - ponavljajoča se bolezen, nekaj ponavljajočega … Poznal sem ga, ki je bil dolga leta moker od znotraj od vina in od zunaj od vinskega potu. Nekje v neki točki svojega popivanja se je odločil, da bo prenehal s to dejavnostjo, kar mu je tudi uspelo. Ko mi je pripovedoval svoje sanje o ponovnem žlampanju, se mi je porodila ideja, da opišem njegove občutke. Bolje, da je Recidiv napisan na papirju in posnet na nosilcu zvoka, kot da ga ta osebek realizira. Na nek način pa smo tudi The Drinkers z vrnitvijo stare zasedbe na slovenske odre naredili neke vrste recidiv.«

Pesem Recidiv je izšla na kompilaciji Imamo dobro glasbo, zanjo pa so fantje posneli tudi videospot, pod katerega se podpisujeta mojstra glasbene videoprodukcije Tomaž & Rado Petrovič. Medtem ko Recidiv pridno pleza po slovenskih glasbenih lestvicah, Drinkersi še naprej snemajo sveže skladbe za novi album, obenem pa se pripravljajo na praznovanje 20. obletnice delovanja, ki jo bodo obeležili s spektakularnim koncertom.