Alopecijo

27-letna igralka razkrila, da se bori z avtoimunsko boleznijo

D.K.
1. 2. 2024, 09.21
Posodobljeno: 1. 2. 2024, 09.23
Deli članek:

Ameriška igralka Lili Reinhart je s svojimi nekaj več kot šestimi milijoni sledilcev na TikToku delila, da se spopada z alopecijo oziroma krožnem izpadanju las.

Profimedia
Lili Reinhart

"Pravkar so mi diagnosticirali, v času hudega stresa," je 27-letna Lili Reinhart zapisala v kratkem video posnetku posnetim med lasersko terapijo, ki je eden od načinov zdravljenja te bolezni, ki se pogosto pojavi kot odgovor na močan stres.

Alopecija, ki se lahko lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju, je znana tudi kot krožno izpadanje las. Gre za avtoimunsko bolezen, ki povzroča izpadanje las. Lasje pogosto izpadajo v obliki krogov in tvorijo plešaste madeže na lasišču. Telo začne napadati lastne lasne mešičke, zaradi česar lasje izpadajo. Izpadanje las se razlikuje pri vsakem posamezniku, nekateri izgubijo le nekaj las, drugi pa jih izgubijo veliko. Včasih lasje zrastejo nazaj, včasih pa ne.

Izpadanje las je običajno povezano z enim ali več dejavniki – lahko je posledica dednosti, hormonskih sprememb in zdravstvenih težav, nekaterih zdravil ali terapevtskih postopkov, stresa, frizerskih in drugih tretmajev, pa tudi procesa staranja.

Terapija – na začetku je to vedno nanos protivnetnega, običajno kortikosteroidnega losjona ali kreme – skuša zaustaviti to imunsko reakcijo in izpadanje las, nato pa se pospeši rast novih las. Eno takih zdravljenj je laserska terapija, ki jo Reinhart trenutno prejema.

Pri tem naj še omenimo, da je o svojih težavah z alopecijo je že večkrat spregovorila tudi Jada Pinkett Smith, poleg nje pa se z boleznijo borijo tudi drugi zvezdniki, kot so Matt Lucas, ZaraLena Jackson, Stephanie Davis, Lewis Hamilton, Alessia Cara in Elon Musk.