Diatonična harmonika

Korošica Danaja Grebenc petič v karieri do naslova mladinske svetovne prvakinje

D.K.
11. 9. 2023, 08.47
Posodobljeno: 11. 9. 2023, 09.01
Deli članek:

Na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko je zmagala Korošica Danaja Grebenc.

osebni arhiv - Danaja Grebenc
Danaja Grebenc po razglasitvi rezultatov na tekmovanju v Italiji.

V Italiji je med 8. in 11 septembrom pod okriljem italijanske zveze A.M.I.S.A.D potekalo 26. svetovno prvenstvo v igranju na harmoniko, na njem pa je slavila tudi sedemnajstletna Dravograjčanka Danaja Grebenc, ki je postala mladinska svetovna prvakinja v igranju na diatonično harmoniko 2023.

osebni arhiv - Danaja Grebenc
Danaja Grebenc zaigrala na 26. svetovnem prvenstvu v igranju na harmoniko

»Gre za eno izmed najbolj prestižnih tekmovanj na svetu v igranju na diatonično harmoniko, na katerem so do zdaj zmagali zelo uveljavljeni mojstri diatonične harmonike,« je v izjavi za medije dejal Danajin mentor Klemen Rošer in dodal, da je za Danajo to že peti naziv mladinske svetovne prvakinje. »Kar si upam trditi, da je največ v zgodovini igranja diatonične harmonike,« je dodal Rošer.

osebni arhiv - Danaja Grebenc
Danaja Grebenc v družbi mentorja Klemna Rošerja

Danaja Grebenc v svoji karieri osvojila že okoli 170 nagrad

Kot je pojasnil Rošer, je njegova varovanka na omenjenem tekmovanju zmagala že drugič. Poleg tega je Danaja naziv mladinske svetovne prvakinje enkrat osvojila na tekmovanju, ki je potekalo pod okriljem avstrijske harmonikarske zveze HVÖ, dvakrat pa na tekmovanjih CMA - svetovne konfederacije za harmoniko iz Francije. Mlada virtuozinja je v vseh letih igranja osvojila že okoli 170 nagrad, med drugim je postala državna absolutna zmagovalka Zlate harmonike Ljubečne, absolutna prvakinja tekmovanja za veliko nagrado Avsenik, absolutna državna prvakinja, absolutna evropska prvakinja …

Ob robu razglasitve včerajšnjih rezultatov, ji je Rošer v izjavi za javnost, v imenu njegove glasbene šole, izrekel iskrene čestitke in dodal, da je res vesel, da je njen mentor in da jih lahko pomaga na tej poti.