Visoki obiski

FOTO: Kraljeve glave so se mudile po Sloveniji

S.R./STA
29. 4. 2023, 09.28
Posodobljeno: 29. 4. 2023, 13.00
Deli članek:

Bliža se kronanje Karla III., na katerem v Londonu pričakujejo številne voditelje držav in predstavnike kraljevih družin z vsega sveta, vključno s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar. Tudi kralj Karel III. pa se je v preteklosti že mudil v Sloveniji, a takrat še v vlogi prestolonaslednika.

Bobo
Princ Charles na obisku v Sloveniji leta 1998.

Karel III. je Slovenijo kot prestolonaslednik obiskal leta 1998, kot edini britanski monarh pa je našo državo obiskala njegova mati, Elizabeta II. To je bil doslej tudi vrhunec stikov med Slovenijo in britansko kraljevo družino. Pokojna Elizabeta II. je bila s soprogom princem Philipom na tridnevnem državniškem obisku oktobra 2008. Njen gostitelj je bil takratni predsednik Danilo Türk, v Slovenijo pa jo je ob svojem obisku v Londonu leta 2001 povabil že Milan Kučan.

Prav on je že novembra 1998 na dvodnevnem obisku v Sloveniji gostil današnjega kralja Karla, takrat še prestolonaslednika, valižanskega princa Charlesa. V okviru bogatega programa si je med drugim ogledal Bled, obiskal je Triglavski narodni park, kjer se je povzpel na slap Peričnik, v dolini Radovne pa si je ogledal kmetiji, ki se ukvarjata z biološko pridelavo hrane.

Bobo
Kraljica Elizabeta II. je Slovenijo obiskala leta 2008.

Na Brdu pri Kranju se je na slovesni večerji srečal z okrog 50 uglednimi Slovenci, med njimi s takrat najstarejšim živečim olimpionikom Leonom Štukljem. Izlet po državi je komentiral z besedami, da je Slovenija "ena najbolje čuvanih skrivnosti v Evropi".

Kučan je princa obdaroval z velikim čebelnjakom z desetimi poslikanimi panjskimi končnicami, od njega pa je dobil v dar posebno uro z ornamenti. Kot so navedli na britanskem veleposlaništvu, je čebelnjak še vedno v uporabi na posestvu Highgrove.

Obdarila ga je tudi takratna županja Ljubljane Vika Potočnik, in sicer z repliko Plečnikovega zmaja, ki grize svoj rep. Charles se je sprehodil po mestu in med drugim dejal, da ne ve, zakaj ni že prej prišel v Ljubljano.

Bobo
Princ Charles na obisku v Sloveniji leta 1998.

Pohod do Peričnika

Britansko veleposlaništvo v Ljubljani in Planinski muzej v Mojstrani bosta prav na dan kronanja s pohodom do slapa Peričnik spomnila na Charlesov obisk. Z dogodkom želijo tudi izpostaviti vrednote novega kralja Karla III. in vezi, ki ga povezujejo s Slovenijo.

Kot namreč poudarjajo na veleposlaništvu, je Charles še kot princ na obisku v Sloveniji izpostavil vrednote, za katere se zavzema tudi kot kralj. To so predvsem varovanje okolja in trajnostni razvoj, skrb za skupnost in delovanje v korist javne dobrobiti.

Drugi visoki obiski

Še pred Charlesom je Slovenijo obiskala njegova sestra, princesa Anne, ki jo je prav tako sprejel takratni predsednik Kučan. Na obisk jo je sicer povabilo Društvo za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, ki je že leta 1993 navezalo prve stike z britansko organizacijo Save the Children. Sestala se je z več nevladnimi organizacijami, se srečala s skupino begunskih otrok in s predstavniki Romov.

V vlogi odposlanca britanskega zunanjega ministrstva in urada za mednarodno trgovino in investicije se je leta 2007 v Sloveniji mudil tudi tretji Elizabetin otrok, princ Andrew. Njegova javna vloga v okviru kraljeve družine je sicer v zadnjih letih zaradi povezav s spolnih zlorab obtoženim ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom močno okrnjena.

Bobo
V Sloveniji se je leta 2007 mudil tudi princ Andrew.

Kar dvakrat pa je bil doslej v Sloveniji najmlajši od štirih otrok pokojne kraljice, princ Edward. Njegov prvi obisk s soprogo Sophie junija 2013 je bil namenjen ustvarjanju poslovnih priložnosti ter krepitvi odnosov s Slovenijo, visoki par pa sta med drugim sprejela tako premierka Alenka Bratušek kot predsednik republike Borut Pahor. Drugič je bil pri nas maja 2019, ko sta s Pahorjem v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer se je leta 1945 zrušil bombnik z britansko posadko, obeležila prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva.

Bobo
Kraljica Elizabeta II. je Slovenijo obiskala leta 2008.