Nogometne goljufije

Ceca utajila 11 milijonov evrov, pri njej so našli še 11 pištol

E. J.
10. 3. 2023, 10.38
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 12.25
Deli članek:

Srbska folk pevka s prestopi nogometašev služila milijone in jih utajila, srbski Kurir pa poroča, da je zdaj dobila še kazensko ovadbo zaradi neupravičene nabave in posesti orožja in streliva.

Instagram/zajem slike
Srbski Kurir razkriva, kako je Ceca utajila milijone z mahinacijami z nogometnim klubom, Arkanova vdova pa je dobila še eno obtožnico, saj je v stanovanju imela neprijavljeno orožje in strelivo.

Ministrstvo za notranje zadeve Srbije je sredi leta 2003 vložilo kazensko ovadbo zoper folk pevko Svetlano Ceco Ražnatović, vdovo Željka Ražnatovića Arkanazaradi suma, da si je s sodelavci nezakonito prilastila veliko vsoto denarja od prestopov igralcev FK (Nogometni klub) Obilić v tuje klube. V kazenski ovadbi, v katero je imel vpogled srbski Kurir, se je znašla tudi njena sestra Lidija Veličković, poročena Ocokoljić.

Kot piše v tem dokumentu, so bile Cecine prodaje igralcev FK Obilić različnim tujim klubom v poslovnih knjigah prikazane, kot da so bili prodani brez odškodnine, kar ni bilo res. Na ta način si je protipravno prilastila več milijonov mark. Kot navaja Kurir, se je tako okoristila za 22,5 milijona mark, kar je več kot 11 milijonov evrov in še dodatnih 480.000 ameriških dolarjev.

Ko gre za njeno sestro Lidijo Veličković, je navedeno, da je »v času od 1. januarja 2000 do 31. decembra 2001 z namenom pomagati prvoobtoženi Svetlani Ražnatović pri izvršitvi zgoraj opisanega dejanja oz. je odprla devizne račune v Popular Bank na Cipru in Raiffeisen Bank v Szegedu na Madžarskem, kamor so prispela devizna sredstva, pridobljena od prodaje igralcev tujim klubom, ki jih je dvignila v gotovini in prinesla prvemu pritožniku ali nakazala denar na druge račune po njenem naročilu. V dokumentu so navedeni sporni prestopi več nogometašev, med drugim Nikole Lazetića, Milana Lešnjaka, Ivana Vukomanovića, Nenada Grozdića, Dragana Šarca, Vladice Ćurčića ...

Profimedia
Svetlano Ražnatović so aretirali 17. marca 2003 med policijsko akcijo Sablja, ki se je začela po atentatu na premiera Zorana Đinđića pet dni pred tem.
Obtožnica šele leta 2011

Vendar je bila obtožnica vložena šele osem let pozneje, saj je bila preiskava o Ražnatovićevih zlorabah pri prodaji igralcev FK Obilić večkrat razširjena in dopolnjena. Tako je – zaradi suma, da si je s sodelavci protipravno prilastila večmilijonske vsote denarja od prodaje igralcev – višje tožilstvo v Beogradu proti folk divi konec marca 2011 vložilo obtožnico.

Obtožnica je Ražnatovićevo in njeno sestro bremenila nezakonite prodaje desetih nogometašev, nekdanji vodji FK Obilić Dragiša Binić in Jovan Dimitrijević pa sta bila obtožena v primeru prodaje enega nogometaša. Sestri sta si z zlorabo položaja pri prodaji igralcev pridobili 235.507.689 dinarjev (4,1 milijona nemških mark in 3.480.000 dolarjev) oziroma 11 milijonov evrov, je bilo takrat navedeno.

Hišni pripor in kazen, tudi za 11 neprijavljenih pištol

Svetlana Ražnatović in Lidija Ocokoljić sta bili po nekaj več kot dveh mesecih - v začetku junija 2011 - pravnomočno obsojeni na leto in šest mesecev hišnega pripora ter milijon in pol evrov denarne kazni. S tožilstvom sta sklenila sporazum o priznanju krivde. Po dogovoru je Ražnatovićeva v zameno za leto dni hišnega pripora in denarno kazen milijona in pol evrov priznala, da si je nezakonito prilastila denar od prestopov 10 nogometašev FK Obilić v tuje klube in da je hranila 11 pištol brez dovoljenja.

Lidija Veličković Ocokoljić se je s tožilstvom dogovorila za priznanje, da je pomagala sestri pri malverzacijah pri prestopih nogometašev v zameno za šest mesecev hišnega pripora. Ker je pevka med akcijo Sablja leta 2003 štiri mesece preživela v priporu, je bila osem mesecev v hišnem priporu.

Profimedia
Pri utaji denarja ji je pomagala tudi njena sestra, ki je odpirala račune v tujini.
O odnosih z "Zemunci"

Spomnimo, Svetlano Ražnatović so aretirali 17. marca 2003 med policijsko akcijo Sablja, ki se je začela po atentatu na premiera Zorana Đinđića pet dni pred tem. Pridržali so jo, potem ko je policija izvedela za njene stike s kriminalci. Naslednje štiri mesece je preživela v priporu.

Posebnemu tožilcu za organizirani kriminal je na zaslišanju podrobno povedala o svojih povezavah z vodjema zemunskega klana Dušanom Spasojevićem Šiptarjem in Miletom Lukovićem Kumom, ki sta skupaj z Miloradom Ulemekom Legijo in Zvezdanom Jovanovićem.

Ceca je v svojem pričanju povedala, da je morala zagotoviti alibi vodjem Zemunca po umoru Đinđića, ki so ga nameravali izvesti v bližini dvorane Limes februarja 2003. Mimogrede, med prijetjem so preiskali njeno hišo, kjer so našli večjo količino orožja - kar 11 pištol. Kurir je pred nekaj dnevi tudi objavil kazensko ovadbo zaradi neupravičene nabave in posesti orožja in streliva.