Špela Grošelj

»Nisem zato na svetu, da sanjarim o poroki«

Marjana Tomšič Vovk
2. 3. 2023, 06.07
Posodobljeno: 29. 4. 2024, 18.42
Deli članek:

Poroka je velika prelomnica v življenju in mnogo žensk leta in leta sanja o njej. Ponavadi gre za skrben premislek, v oddaji Poroka na prvi pogled pa v zakon skočijo kar neznanci. »Si predstavljam, da bi tudi jaz lahko naredila kaj takega,« razmišlja Špela Grošelj.

Blaž Vatovec
Špela Grošelj pravi, da sama v tem trenutku nima časa za ljubezen.

A le v primeru, če ne bi bila medijsko izpostavljena, doda komentatorka oddaje. »Če bi bila pač Špela Grošelj iz Domžal, ki nima za seboj 20-letne glasbene poti, TV-kariere in vsega, kar še delam zraven, potem ja, bi. Že zato da bi videla, na kakšen način bi 'stroka' poparčkala mene oziroma kakšnega človeka bi mi dodelili. Ampak v tem življenju ne,« se zasmeji.

Kaj si mislite o ženinih in nevestah v oddaji – pogumni ali neumni?

Absolutno pogumni. Zakaj neumni? Kje pa! V lanski sezoni smo videli, da pari tudi obstanejo. Verjetno ne bi obstal samo en par, če bi bil tudi nabor kandidatov drugačen, a pri prvi sezoni me niti ne preseneča, ker ljudje še niso videli, v kaj se spuščajo. V drugi sezoni se vidi, da je res veliko kandidatov zainteresiranih za sodelovanje v Poroki na prvi pogled in za to potrebuješ pogum.

Ste našli kakšno skupno lastnost vseh teh moških in žensk v oddaji, ki so pripravljeni na takšno avanturo?

Z Vlasto se kar poistovetim. Zaenkrat. Poudarek je na zaenkrat, ker moramo vedeti, da prvi vtis sicer traja sedem sekund, ampak dostikrat, mnogokrat, največkrat pa lahko šele po nekem določenem času bolj globoko komentiramo ljudi. Ampak kolikor sem zaenkrat videla, se najbolj nekako poistovetim z Vlasto. Rekla je, da samo zato, da bo nekoga imela, da tega ona ne rabi. Da rabi dodano vrednost, da bo s tem, ko bo z nekom v odnosu, nekaj pridobila, ne pa izgubila. Tukaj ne govorim o materialnih stvareh, ampak o samem odnosu, o kvaliteti, o nekih vrednotah, ki jih lahko nekdo tudi doprinese itd.

Blaž Vatovec
S sokomentatorjema iz Poroke na drugi pogled, Miho Hercogom in Tanjo Kocman

Eden od lanskih parov se je kasneje dejansko poročil. Iskreno: ste pričakovali takšen izid pri Hajdi in Anžetu?

Nisem si sicer mislila, da se bosta potem še zares poročila, ampak glede na to, da se mi zdi, da sem kar pravilno ocenila njuna karakterja oziroma vzgib, zakaj sta določene poteze po šovu povlekla, me pravzaprav ni posebno presenetilo.

Pred oddajo ste tudi sami preizkusili nekaj poročnih oblek. Kako si se počutili, ko ste si jih nadeli?

Dejansko sem poročne obleke preizkusila zato, ker je super sovpadalo z vsebino oddaje Poroka na prvi pogled oz. komentatorske oddaje Poroka na drugi pogled. Moja arhitektka ima skupaj s poslovno partnerico poročni butik, ki ima zame osebno daleč najbolj hude poročne obleke, in sem si rekla, da grem poskusit, da vidim, kako stojijo na meni. Če se bom kdaj poročila, vem, v katerem salonu bom izbrala obleko.

Vas je strah, da ne boste nikoli doživeli svoje 'bele pravljice'?

Nič me ni strah, če se v tem življenju ne bom poročila. Saj nisem zato na svetu, da sanjarim o neki poroki, daleč od tega. Želim si jo samo v primeru, če bo naneslo, da se bova enkrat spoznala z mojim morebitnim partnerjem. In tudi zaradi žurke, saj sem družabna in bi mi ta dogodek tudi iz tega vidika veliko pomenil. Ne pa v smislu tega, da se zaobljubiš in si pred bogom obljubiš večno zvestobo – na to ceremonijo nisem navezana. Bolj kot do tega mi je do žura, ampak samo če je partner pravi.

Odkrito poveste, da ste samski in da iščete ljubezen ...

Popravek, jaz ne iščem ljubezni. Res je ne. Večkrat sem že povedala, da imam v tem trenutku občutek, da tudi ne bi imela časa za partnerja. Sem perfekcionistka, ko gre za posel ali za odnose. Ko grem v nekaj, grem stoodstotno, in trenutno ne morem iti stoodstotno v zvezo, ker sem pri drugih projektih tako angažirana, da mi dejansko že časa zase zmanjkuje, kaj šele za v dvoje. Tako da ljubezni ne iščem in ljubezen me bo, če me bo, poiskala sama. Nikakor drugače.

Kakšen moški bi vas lahko osvojil oziroma kaj iščete?

Mislim, da imamo vsi neke želje, kakšen naj bi partner bil. Kaj dobimo, pa je vprašanje. Ampak mimo ene stvari ne morem: ne bi mogla imeti partnerja, ki mi ne bi bil zabaven, kar pomeni, da bi morala imeti enak smisel za humor. To je pač po mojem mnenju nujna sestavina dobrega odnosa. Morala bi si tudi dišati, kar se tiče feromonov. Vonj kože je zame ultimativno pomemben in to dvoje je tisto, kar je nujno. Vse ostalo pa ja, logično, da si želiš imeti partnerja, s katerim si deliš skupne interese, saj več kot je skupnih interesov, večja je verjetnost, da bo kakovost tega odnosa boljša, saj gre za skupno preživljanje prostega časa. Težko je, če je en partner zelo aktiven, ima rad šport, gre rad v hribe, se rad udeležuje družabnih dogodkov, na drugi strani pa je nekdo, ki gre čisto v drugo smer, ne športa, hribi so mu 'krneki', morja ne mara … Takšna dva po mojem zelo težko dobro funkcionirata. Tako da mora biti tudi stičišče v skupnih interesih. Več kot je teh stičišč, boljše je.

Letos ste rojstni dan praznovali na Zanzibarju. Se znate odklopiti in samo uživati?

Zanzibar je bil eden mojih najboljših dopustov v vsem življenju, pa sem že veliko prepotovala, dopustovala in videla že marsikaj. Dotaknil se me je Zanzibar kot tak, všeč pa mi je bila tudi družba, ki je bila z mano. Enostavno smo res kliknili. Vsi so bili na nek način moji ljudje, ampak se niso poznali med sabo, tako da je bila tombola, saj se kdo s kom lahko ne bi ujel. Ampak na srečo smo se ujeli nad pričakovanji in v bistvu tudi že načrtujemo še kakšno potovanje skupaj. Ali znam samo odklopiti in uživati? Absolutno! Že na začetku sem tudi naši ekipi v Zanzibarju rekla, da ko bom razpoložena, da ne delam nič in sem samo na ležalniku ali pa tudi iz sobe ne grem, naj me ne prepričujejo, da naj nekam grem, ker takrat rabim čas zase in takrat me ne zanima nič drugega. Tako da sem si vzela trenutke tudi samo zase ali za totalno lenarjenje. Nisem imela niti malo občutka slabe vesti, češ da moram zato, ker sem na Zanzibarju, letati od izleta do izleta in vse videti, nič zamuditi. Ne, zakaj? Poanta ni, da greš na dopust in prideš še bolj utrujen domov. Tako da si znam vzeti čas zase, sploh na odpustu. Ko pa sem doma in je odprtih več projektov, priznam, da nisem najboljša v jemanju trenutkov samo zase. In to je nekaj, na čemur moram delati in še osvojiti.

Kako pa je z vašo glasbeno kariero? Že nekaj časa nismo slišali nove pesmi, niti z Atomik Harmonik ne.

Svojo zadnjo solo pesem Nostalgija sem izdala leta 2017. Leta 2020 sem bila zelo produktivna, posnela sem duet z Domnom Kumrom Vino in kitara ter potem še pesem s triom Il Divji Za božič tebe si želim, potem sem naredila še en duet s Kumrom Mleko in med, zdaj pa bo kmalu posneta moja nova solo pesem, ki bo izšla maja. Z Atomiki smo dali zadnjo pesem ven oktobra lani in tudi zdaj se dela demo za nov komad. Dan ima le 24 ur in jaz žal nisem klonirana, da bi lahko dve Špeli delali vse to. Trenutno sem aktivna na več področjih, igram v predstavi Vročica, s katero imamo okoli 15 predstav na mesec, hkrati vodim Poroko na drugi pogled, snemam novo pesem in kmalu bom še eno z Atomiki, imam svojo spletno trgovino, delam na Instagramu kampanje za naročnike … Tako da se je potem treba odločiti za prioritete in trenutno so bile v ospredju druge stvari. Zdaj pa na vrsto znova prihaja tudi glasba, ki je moja prva in največja ljubezen. To prvo mesto si deli s strastjo do televizije. Dolgčas mi ni.