Priprave na kronanje

Camilla je po možu in kroni zdaj princesi Diani prevzela še modnega kreatorja

M. T. V.
27. 2. 2023, 09.06
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 09.52
Deli članek:

Oboževalci pokojne princese ljudskih src so besni, ker je njena tekmica za kronanje angažirala Brucea Oldfielda, Dianinega zaupnika in priljubljenega ustvarjalca večernih toalet.

Profimedia
Kralj Karel III. in Camilla

Pokojna princesa Diana je oboževala modne kreacije Brucea Oldfielda, ki je bil tudi njen dober prijatelj in zaupnik. Ustvaril je nekaj najbolj prepoznavnih oblačil, ki jih je Diana nosila na pomembnih javnih dogodkih, na primer belo obleko z bolerom iz biserov, srebrno obleko z odprtim hrbtom, ki jo je nosila na premieri Bonda Od tarče do smrti, ali oprijeto modro žametno obleko z razgaljenimi rameni, ki je tako lepo poudarila njene oči. Prav Bruceu je žalostna Diana zaupala, da je v njenem zakonu »gneča«.

Oblikoval bo Camillino obleko za kronanje

A britanski modni oblikovalec je pokojno princeso sedaj izdal – menijo njeni oboževalci. Strinjal se je namreč, da bo kraljici Camilli, ljubici in nato ženi Dianinega bivšega moža, zdaj kralja Karla III., oblikoval razkošno obleko za kronanje. »Diani je ukradla vse: moža, krono in zdaj še modnega kreatorja,« so besni Dianini privrženci. »To je škandal! Pa ravno zaradi nje je Diana pretrpela toliko bolečine in pretočila toliko solz!«

Profimedia
Dianin modni oblikovalec Bruce Oldfield bo zdaj ustvaril obleko za Camillino kronanje.

A Bruce se očitno ni mogel upreti mamljivi ponudbi, zaradi katere se bo zagotovo še bolj zapisal v zgodovino tako Anglije kot mode. Ne bo pa to prvič, da bo ustvaril kakšno opravo za bodočo kraljico, saj je v zadnjem času postal praktično njen prvi izbor, kadar potrebuje svečano opravo za elegantne javne opravke. Prav tako je postal tudi Camillin prijatelj. »Diani je dal glamur, Camilli pa samozavest,« pravi nekdo iz palače.

Kronanje brez legendarnega diamanta

Kakšno obleko bo 6. maja Camilla nosila na kronanju, še ostaja skrivnost. Je pa znano, da nosila krono pokojne kraljice Elizabete II. – prav tisto, ki je kraljico spremljala do njenega zadnjega počitka. A krona bo precej 'okrnjena', v njej namreč ne bo ikoničnega orjaškega diamanta Koh-i-Noor, tega so zaradi diplomatskih zahtev Indije odstranili. Diamant namreč izhaja iz Indije, leta 1840 so ga britanski osvajalci odvzeli indijskem princu in poslali v London, od takrat pa krasi kraljevo krono. Indijci ga zdaj zahtevajo nazaj, Britanci se temu seveda upirajo, a dokler se spor ne razreši, so diamant odstranili iz krone.

Profimedia
Krona kraljice Elizabete z legendarnim diamantom Koh-i-Noor.

Kronanje bo potekalo v Westminstrski opatiji, kamor se bosta kralj Karel in kraljica Camilla pripeljala v stari zlati kočiji, po ceremoniji pa bosta oba pozdravila javnost z balkona Buckinghamske palače. Bo pa Camilla prva ločena kraljica soproga v angleški zgodovini.