Richard Belzer

Znani igralec, detektiv Munch iz serije "Zakon in red" umrl v starosti 78 let

E. J.
20. 2. 2023, 08.45
Posodobljeno: 20. 2. 2023, 08.59
Deli članek:

Richard Belzer, komik in igralec, najbolj znan po vlogi jedkega detektiva Johna Muncha v številnih kriminalističnih dramah NBC, vključno z "Zakon in red: Enota za posebne žrtve", je umrl, je povedal njegov dolgoletni menedžer. Bil je star 78 let.

Profimedia
Richard Belzer, najbolj znani televizijski detektiv se je poslovil.

Belzer je "mirno umrl" v nedeljo zgodaj zjutraj po lokalnem času na svojem domu v Franciji, je povedal Eric Gardner, njegov menedžer. Pisatelj Bill Scheft, dolgoletni prijatelj igralca, je za The Hollywood Reporter povedal, da ima Belzer "veliko zdravstvenih težav."

Belzer je zaslovel po vlogi detektiva Muncha, ki se je prvič pojavil v NBC-jevi oddaji “Homicide: Life on the Street” od leta 1993 do 1999. To vlogo je ponovil v TV filmu “Homicide: The Movie” leta 2000 in se pojavil tudi kot slavni detektiv v štirih epizodah "Zakon in red". Belzer se je znova pojavil kot Munch v "Zakon in red: SVU", kjer je postal reden gost serije, saj se je med letoma 1999 in 2016 pojavil v 326 epizodah. Čeprav se je njegov lik leta 2013 upokojil, se je po odhodu vrnil v dveh dodatnih epizodah. Tako kot sam Belzer je imel detektiv Munch zarotniško miselnost, judovsko ozadje in suh smisel za humor. Njegov suhljati, modri preiskovalec z očali je sčasoma postal eden najbolj prepoznavnih policistov v zgodovini televizijskih kriminalnih oddaj. "Nikoli ne bi bil detektiv, a če bi bil, bi bil tak," je dejal v nedavnem intervjuju za The Boomer Tube. »Lik je zelo blizu temu, kar bi bil jaz. Pišejo vsem mojim paranojam in disidentstvu proti establišmentu ter teorijam zarote, zato mi je bilo zelo zabavno. Pravzaprav so bile sanje..

Ikoničen lik

V svoji karieri je Belzer upodobil detektiva v 11 televizijskih serijah, vključno z "The Wire" in "The X-Files". V komedijah »30 Rock«, »Arrested Development« in »Unbreakable Kimmy Schmidt« se je pojavil kot navzkrižni junak, njegov detektiv Munch pa je bil spremenjen celo v lutko v skeču »Sesame Street« »Special Letters Unit«. V izjavi, objavljeni na Twitter računu za Wolf Entertainment, je producent "Zakon in red" Dick Wolf dejal, da je Belzerjev lik Munch "eden od televizijskih ikoničnih likov.«

»Z Richardom sem najprej sodeloval pri navzkrižju 'Zakon in red' / 'Homicide' in lik mi je bil zelo všeč. Tomu (Fontana) sem rekel, da ga želim narediti za enega od izvirnih likov v 'SVU'. Ostalo je zgodovina,« je dejal Wolf. "Richard je v vsa naša življenja prinesel humor in veselje, bil je vrhunski profesionalec in vsi ga bomo zelo pogrešali." Njegovi kolegi, med njimi Chris Meloni in Mariska Hargitay, so pohvalili svojega soigralca.

"Adijo moj dragi, dragi prijatelj," je Hargitay zapisala na Instagramu. »Pogrešal te bom, tvojo edinstveno svetlobo in tvoj edinstven pogled na ta čuden svet. Počutim se blagoslovljen, da sem te poznal in oboževal ter delal s tabo, drug ob drugem, toliko let.”


Druge lepe spomine so prinesli komiki Billy Crystal, Richard Lewis in Laraine Newman, ki so izpostavili njegovo komedijsko delo.


"Mislim, da ni striparja naše generacije, ki Richarda Belzerja ne bi omenil ne samo kot velikega vpliva, ampak tudi kot absolutno najbolj smešnega človeka," je dejal Paul Shaffer, komik in glasbenik v poznih večernih oddajah Davida Lettermana. "Zdaj se vsi premaknejo za eno višjo."

Njegov uspeh

Kljub svoji karieri reševanja zločinov se je igralec, rojen v Connecticutu, zgodaj osredotočil na komedijo in zakoreninjen v New Yorku. Pojavljal se je v mestnih komičarskih klubih, med drugim Catch a Rising Star in The Improv, in bil znan po svojih nenaklonjenih komentarjih političnih in družbenih dogodkov tistega časa. Svojo prelomno vlogo je doživel leta 1974, ko je skupaj s Chevyjem Chaseom zaigral v protikulturnem filmu "The Groove Tube", ki je vseboval kompilacijo skečev, ki so vključevali družbene komentarje na televizijske oddaje iz 70. let. Kasneje je delal kot ogrevalni izvajalec za "Saturday Night Live" in se pojavil v nekaj skečih v prvih sezonah.

Belzer se je pojavil v uspešnici iz leta 1980 "Fame" kot M.C. Kasnejše filmske vloge so prišle v "Night Shift" iz leta 1982, ki mu je leto kasneje sledil "Scarface" z Al Pacinom v glavni vlogi. In v devetdesetih letih se je pojavil v oddajah o superjunakih "The Flash" in "Lois & Clark: The New Adventures of Superman."

Potem je prišla priložnost na "Homicide". Mreža je želela, da bi to vlogo odigral "funk", toda filmski ustvarjalec Barry Levinson je Belzerja izbral za vlogo detektiva Muncha, potem ko ga je slišal na radiu, je povedal za AV Club leta 2010. Uveljavljeni avtor Belzer je bil znan ljubitelj zarot in je napisal knjigo "NLP-ji, JFK in Elvis: Zarote, v katere ne rabiš biti nor, da bi verjel." Napisal je tudi več komedij in romanov, vključno z "I Am Not A Cop!", izmišljeno zgodbo o televizijskem igralcu, ki igra detektiva in mora rešiti izginotje svojega prijatelja.

Belzerjeva zadnja pripisana vloga je bila v filmu "The Comedian" iz leta 2016 z Robertom de Nirom, v katerem je Belzer upodobil samega sebe.