Joker Out gre na Evrovizijo

"Veselja nam ne more vzeti noben škodoželjni komentar"

KM; NS
11. 2. 2023, 07.55
Deli članek:

Najbolj vroči slovenski glasbeniki, skupina Joker Out, so pred dnevi v svet poslali pesem Carpe Diem, s katero nas bodo maja zastopali na Pesmi Evrovizije.

M24/Sašo Radej
Skupina Joker Out bo zastopala Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije v Liverpoolu.

»Carpe Diem je klic vsem, ki vedo, da je življenje več kot le to, kar vidimo na prvi pogled,« so priznali fantje, ki so nam v intervjuju zaupali sočne podrobnosti o sebi, evrovizijskem nastopu, tistem pravem luksuzu in tudi tem, kaj bodo imeli oblečeno na odru.

Fantje, kot ste večkrat poudarili, se niste oddaljili od svoje klasične podobe Joker Out – pa vseeno, kaj je tisto, s čimer boste prepričali evrovizijsko publiko, ki je kljub vsemu drugačna kot samo slovenska?

Katja Kodba - RTV Slovenija
Joker Out na Misiji Liverpool.

Jure: Prepričali jih bomo z našim nastopom in skladbo, ki je nastala iz občutkov, ki so nas preplavljali v tistih 14 dneh, ko smo bili v Hamburgu zaprti v studio. Takrat je vse skupaj nastalo, takrat je dobilo zvočno podobo, mi smo zadovoljni.
Kris: Smo pa imeli ves čas v glavi, da bo to močno povezano z nastopom v živo, in smo naredili komad, pri katerem ti nikoli ne postane dolgčas in se vedno kaj dogaja. Malo shizofreno iz enega dela komada v drugega.

»Nikoli nismo delali za to, da bi bilo všeč drugim!« so odločeni naši letošnji evrovizijski predstavniki.

Ste si že ogledali odzive na pesem na raznih spletnih kanalih stalnih evrovizijskih komentatorjev?

Jure: V nedeljo smo ves dan gledali te odzive.
Bojan: Uradni »reaction« videoposnetki so fenomenalni, komentarji spodaj so zelo dobri. Na uradni evrovizijski lestvici smo za zdaj tretji ... Za zdaj je v redu. Ljudje, ki so z Evrovizijo povezani že dlje časa, so nam dejali, da je odziv res lep.
Kris: Evrovizijski oboževalci imajo veliko bolj konstruktivne debate o našem nastopu kot slovenski komentatorji.

Koliko truda terja takšen Evrovizijski projekt?

Kris: Proces ni bil nič drugačen.
Jure: Na tem kavču smo začeli zbirati ideje in snemati osnovne ideje. Že oktobra oziroma novembra.
Jan: Razlikovalo se je seveda v tem, da smo prvič delali z dvema producentoma in prvič v tujini. Proti Žaretovi kleti je bil studio v Hamburgu prestiž.
Bojan: Čeprav imamo še vedno najraje Žaretovo klet.



Kakšna pa je bila tista razlika?

Bojan: Seveda smo imeli na voljo vso najboljšo glasbeno opremo. Predvsem pa smo imeli na voljo luksuz izolacije, ki ga tukaj nikoli nimamo. Luksuz tega, da smo celoten proces snemanja na eni lokaciji in vmes nimamo telefonskih klicev ali sporočil. Posvečamo se samo temu. Ko se nam morda ni dalo ukvarjati s pesmijo, smo se ukvarjali izključno drug z drugim in se po dveh minutah spet vrnili na pogovor o pesmi. Vse je bilo namenjeno izključno temu.

Člani skupine Joker Out so nam vrgli kost za glodanje, saj so razkrili, da je na albumu tudi pesem, ki so jo posneli s priznanim angleškim glasbenikom, ki ga še ne želijo razkriti. »Lahko rečemo, da ima ta izvajalec povezavo z Beatli. Močno povezavo z Beatli, povezavo s shagadeličnim rockom,« so skrivnostni mladi glasbeniki.

Flower power, rožnata oblačila in modna smer, morda bolj značilna za 80. leta. Boste ta scenski nastop nadaljevali tudi v naslednjih mesecih in na evrovizijskem odru?

Kris: Čisto začrtano še ni nič, smo pa nakazali smer, ki se je bomo držali, ampak trenutno še nihče nima niti enega kosa oblačil, ki jih bo nosil na odru Evrovizje.

Kaj je za vas kot glasbene ustvarjalce največje priznanje, nagrada za vložen trud?

Jure: Meni je bilo res lepo, ko smo na RTV Slovenija prvič zaigrali pesem publiki, in ko vidiš nasmejane ljudi, ti to poplača ves trud.
Jan: Izvedeli smo tudi, da smo bili najbolj prodajani koncertni izvajalci v Sloveniji v letu 2022, kar je zelo veliko priznanje, saj se hočemo predstavljati kot bend, ki nastopa v živo.
Bojan: To je ena potrditev, ki je ne more vzeti noben škodoželjni komentar. Dejstvo je, da smo na terenu pokazali, da ljudje radi pridejo, se radi vračajo. Največja potrditev zame osebno pa je, da si lahko na koncertu privoščim ta luksuz, da če bi želel, mi ne bi bilo treba peti kakšnega komada, pa bi se zelo dobro slišala vsaka beseda. To je kar čarovnija.

Celoten intervju, v katerem so tudi razkrili več o novem projektu in duetom z glasbenikom, ki bo zagotovo zatresel sceno, pa najdete na portalu Njena.si >>KLIKNITE TUKAJ<< ali v sobotni izdaji časopisa Novice Svet24.